current views are: 3

2 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση11:01

Δημοψήφισμα για το θέμα της ΔΕΗ θα επιδιώξει ο Τσίπρας

Από την Φλώρινα κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την έναρξη της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της  Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτροδότησης (ΔΕΗ), χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ωε «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» 

Δημοσίευση 11:01’
αρθρο-newpost

Από την Φλώρινα κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την έναρξη της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της  Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτροδότησης (ΔΕΗ), χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ωε «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» 

Από την Φλώρινα κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την έναρξη της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της  Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτροδότησης (ΔΕΗ), χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ωε «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί», θέτοντας ως στόχο την διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) ΑμυνταίουΦιλώτα της ΔΕΗ, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων, κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και και με επιλεγμένους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στα περί «συντεχνίας» που λέει η κυβέρνηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου και τόνισε πως «συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επεσήμανε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το μέγαρο Μαξίμου» και είπε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη “μικρή ΔΕΗ” είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στην ερώτηση πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυρίαρχος είναι ο λαός και ο λαός αποφάνθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «λαϊκή μειοψηφία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η σημερινή του επίσκεψη στο Αμύνταιο δεν είναι συμβολική, αλλά ουσιαστική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, αλλά θέλει να αποτρέψει το «εθνικό έγκλημα» που πάει να συντελεστεί με πλατιά συμπαράταξη ακόμα και με ανθρώπους που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, που επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και απειλές για τον κίνδυνο «αποκλεισμού» της χώρας και σχολίασε: «Μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι».

Παράλληλα, τόνισε πως η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι χειρότερη από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα, αλλά για την αποκατάσταση του δημόσιου πλούτου θα χρειαστούν δεκαετίες.

Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει δημοψήφισμα για το θέμα της ιδιωτικοποίησης

Όπως δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον Πνευματικό Κέντρο του Αμυνταίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αιρετών της Αυτοδιοίκησης, θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Σειρά επαφών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ. Με αφορμή το γεγονός ότι μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλος ο νομός Φλώρινας είναι προ πώληση».

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης επεσήμανε ότι οι κάτοικοι των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας ανησυχούν για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ και θα δώσουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο στους δρόμους και νομικά.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο δήμαρχος Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης, βουλευτές κι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» των εργαζομένων στη ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και άλλοι συνδικαλιστές. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους φορέων στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.


σχετικα αρθρα