Τη μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από τον Ισίδωρο Κούβελο επί μία τετραετία - από το 2009 έως και το 2012 και ενώ ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας -διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας- η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr, ο πρόεδρος της Αρχής και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης συνέταξε σχετική έκθεση την οποία στη συνέχεια διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία και συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Νικολούδης «ο ελεγχόμενος δεν υπέβαλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2009, ενώ στις 30/6/2009 (καταληκτική προθεσμία ετήσιας υποβολής δηλώσεων) τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC, Millenium και Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. το συνολικό ποσό των 221.479 ευρώ και 2.158.620 δολάρια. Επιπλέον, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, ο ελεγχόμενος τηρεί στα πιστωτικά ιδρύματα Eurobank, Alpha Bank, Πρώην Εμπορική και Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 1.200.931 ευρώ στην ίδια ημερομηνία».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που επικαλείται το directnews.gr, στην ίδια έκθεση ο κ. Κούβελος φέρεται να μην έχει υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες και την επόμενη χρονιά (2010), ενόσω, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC και Millenium το συνολικό ποσό των 187.335 ευρώ και 129.244 δολάρια, ενώ επιπλεόν, φέρεται να διαθέτει σε Eurobank, Alpha Bank και Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 1.916.052 ευρώ.

Αντιστοίχως ο Ισίδωρος Κούβελος φέρεται να μην έχει υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης ούτε για το 2011, ενόσω τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC και Millenium το συνολικό ποσό των 16.077 ευρώ και 671.347 δολάρια καθώς και σε Eurobank, Alpha Bank και Eurocorp χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 2.016.143 ευρώ.

Αλλά και την επόμενη χρονιά (2012) από τον έλεγχο της Αρχής φέρεται να έχει διαπιστωθεί ότι, τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC και Millenium το συνολικό ποσό των 7.412 ευρώ και 544.015 δολάρια, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι, τηρεί σε Eurobank, Alpha Bank και Eurocorp χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 1.476.606 ευρώ.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης της Αρχής, ο κ. Κούβελος απέστειλε τα παρακάτω εμβάσματα σε ελληνικές και ξένες τράπεζες:

  • Στις 16 Απριλίου 2009 ποσόν 1.000.000 δολαρίων από το λογαριασμό ..... της Τράπεζας Πειραιώς με δικαιούχο τον ίδιο στη Γενική Τράπεζα Ελλάδος.
  • Στις 14 Αυγούστου 2009 το ποσό των 1.000.000 δολαρίων από τη μία τράπεζα (Πειραιώς) στην άλλη (Γενική).
  • Στις 16 Φεβρουαρίου 2010 το ποσόν των 1.000.000 από Πειραιώς στη Γενική τράπεζα.

Σύμφωνα με τον έλεγχο που έκανε η Αρχή στην περιουσιακή κατάσταση του Ισίδωρου Κούβελου «τα παραπάνω ποσά προέκυψαν από εισερχόμενα εμβάσματα αντιστοίχων υπολοίπων και περαιτέρω δρομολογήθηκαν στη δημιουργία χαρτοφυλακίων σε Merit ΧΑΕΠΕΥ και Eurocorp Securities, ενώ σταδιακά προέκυψαν εισερχόμενα εμβάσματα 2.000.000 στην EFG Private London στις 4 Μαρτίου 2011 και στις 7 Μαρτίου 2011».

 

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του κ. Κούβελου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και το 2012 για απόκρυψη ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ήταν κατατεθειμένο σε τράπεζα του Λονδίνου και προερχόταν από ρευστοποίηση μετοχών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στη συνέχεια είχε απαλλαγεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, το οποίο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε επαρκώς το αδίκημα.