Σε κλίμα έντασης άρχισε διεξήχθη η πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής  επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή» ΔΕΗ.

ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες σημείωσαν πως απουσιάζει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης (που έφθασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης) και ότι το νομοσχέδιο υπογράφεται όχι από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος επεσήμανε πρέπει να σταματήσει η διαδικασία, ώστε το νομοσχέδιο, που όπως είπε, είναι του κ. Στουρνάρα και όχι του κ. Χαρδούβελη, να επανακατατεθεί υπογεγραμμένο από τον νυν αρμόδιο υπουργό Οικονομικών μαζί με τις αλλαγές, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει ακόμα ενημερώσει τα κόμματα.

Ο προεδρεύων  της επιτροπής Γιώργος Βλάχος δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει μία δήλωση του κ. Χαρδούβελη ότι συνυπογράφει το νομοσχέδιο.

Κλίμα έντασης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δεν τοποθετήθηκε, προκειμένου να μιλήσει την Πέμπτη κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία έχουν κληθεί οι φορείς.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για νομοσχέδιο – τομή στην ανάπτυξη της χώρας, που αφορά σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και του εισηγητή του Θανάση Πετράκου, ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει «στο ξεπούλημα και τη διάλυση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης».

Ταυτόχρονα ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε πως «θα επανεξετάσουμε τη διάλυση και εκποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, δεν θα την αναγνωρίσουμε και θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ στα δημόσια χέρια ανασυγκροτημένη σε εθνικοποιημένη βάση».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος επεσήμανε ότι είναι «άλλο είναι η ανάδειξη λαθών και αδυναμιών και η στήριξη κεκτημένων και άλλο η στείρα εμμονή σε αναποτελεσματικές δομές. Αυτό το νομοσχέδιο συνοδεύεται από την ελπίδα διαμόρφωσης ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης προς όφελος των καταναλωτών».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια να υπερασπίσει με κάθε μέσο μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι του ελληνικού λαού και της χώρας.

«Αίσχος έγκλημα και ντροπή» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τόνισε ότι το κόμμα του υποστηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται.

Παράλληλα ανέφερε ότι κόμμα αποδέχεται το δημοψήφισμα χωρίς να δημιουργεί αυταπάτες ότι ένα αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό.

Την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ της στο νομοσχέδιο, εξέφρασε η Νίκη Φούντα, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική ενέργεια καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό».

Την κατάθεση μέχρι την Παρασκευή αναλυτικού πίνακα με όλους τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ανέφερε ότι δεν θα το υπερψηφίσει αν δεν καταθέσει «αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω».

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο (δίχως τις αλλαγές)

Διαβάστε εδώ την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους

Διαβάστε εδώ την έκθεση αιτιολόγησης συνεπειών