current views are: 1

3 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση04:15

Ο Τσίπρας θα επιδιώξει συνάντηση με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης

Μια κίνηση με πολλαπλούς στόχους και παραπομπή στο μέλλον  έκανε χθες  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι  σκέπτεται να καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα  για το θέμα της ΔΕΗ. 

Δημοσίευση 04:15’
αρθρο-newpost

Μια κίνηση με πολλαπλούς στόχους και παραπομπή στο μέλλον  έκανε χθες  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι  σκέπτεται να καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα  για το θέμα της ΔΕΗ. 

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης 

Μια κίνηση με πολλαπλούς στόχους και παραπομπή στο μέλλον  έκανε χθες  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι  σκέπτεται να καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα  για το θέμα της ΔΕΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με όλους του πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης –του ΚΚΕ , της ΔΗΜΑΡ , των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς και με τους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να διαπιστώσει εάν μπορεί να συγκεντρώσει των μαγικό αριθμό των 120 βουλευτών που θα υπογράψουν την πρόταση δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση ή όχι της ΔΕΗ . « Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει για το εάν θέλει φτηνό ρεύμα η όχι  έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από αυτή την κίνηση παρά μόνο ότι θα αντιδράσουν γιατί δεν θα εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα.» 

Όπως είναι προφανές η κίνηση αυτή πέρα από το θέμα της ΔΕΗ αποσκοπεί στο να καταμετρηθούν οι ψήφοι που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν μελλοντικά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας .Στόχος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε ότι αφορά ιδιαίτερα τους ανεξάρτητους   βουλευτές δεδομένου ότι κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται να φλερτάρουν και πάλι με τα κόμματα της συγκυβέρνησης. 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν πάντως ότι με αυτή την κίνηση όλα τα κόμματα θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους αφήνοντας τα λόγια και προχωρώντας στις πράξεις. Χαρακτήριζαν τον στόχο των 120 βουλευτών εφικτό και πρόσθεταν ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο αυτό από τα θερινά τμήματα. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε την πρόταση από την Φλώρινα όπου βρέθηκε χθες και επικαλέστηκε την παράγραφο 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος, η οποία προβλέπει τα εξής: « και Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής». Δηλαδή αναζητούνται οι 120 βουλευτές που θα υπογράψουν την πρόταση για δημοψήφισμα ενώ στην συνέχεια η πρόταση για να περάσει θα πρέπει να λάβει 180 ψήφους. 

Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στο Αμύνταιο, επισήμανε πως «μόνο ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μία τέτοια απόφαση», εννοώντας ότι η πώληση ή μη της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας ως δημόσιου αγαθού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να περάσει από τα θερινά τμήματα της Βουλής.!


σχετικα αρθρα