Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Την ώρα που στο ΥΠΕΚΑ επικρατεί κόκκινος συναγερμός με συνεχείς συσκέψεις, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από το black out που θέλουν να επιβάλλουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, η κυβέρνηση δίνει τη μάχη και σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της αποκατάστασης των στρεβλώσεων που προβάλλουν στην κοινή γνώμη ως αλήθεια τα στελέχη της ΓΕΝΟΠ με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, έλεγε κυβερνητική πηγή στο newpost.gr, η μονάδα στο Αμύνταιο από όπου ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε, όπως ανέφερε, μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Πάνο Καμμένο και υπόδικους για βαρύτατα κακουργήματα συνδικαλιστές, τον «ανένδοτο αγώνα» κατά της δημιουργίας της μικρής ΔΕΗ

Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι διάδοχοι του Φωτόπουλου, σημείωνε η ίδια πηγή, απέκρυψαν την αλήθεια για τη συγκεκριμένη μονάδα, η οποία λειτουργεί με ρωσικές τουρμπίνες που αργοσβήνουν χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης. «Το 2020 η μονάδα συμπληρώνει τις ώρες λειτουργίας και πρέπει να κλείσει αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους», έλεγε χαρακτηριστικά. 

Η μόνη λύση, σημείωνε, είναι να πουληθεί σε ιδιώτη που θα πρέπει να κατεδαφίσει την παλιά και να επενδύσει χτίζοντας μια εντελώς καινούρια μονάδα. Το κόστος αυτής της επένδυσης δεν μπορεί να το καλύψει η σημερινή ΔΕΗ, καθώς έχει βάλει ήδη μπροστά το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο στην Πτολεμαΐδα, το οποίο προγραμματίζει να το καλύψει με τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και του ΑΔΜΗΕ. 

Άλλωστε, όπως τόνιζε η κυβερνητική πηγή, οι ίδιοι οι συνδικαλιστές που κατηγορούν τους ιδιώτες σήμερα ότι δεν επένδυσαν στην ελληνική αγορά, ήταν αυτοί που εμπόδιζαν τόσα χρόνια κάθε απόπειρα για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. Η αλήθεια είναι, συνέχιζε η ίδια πηγή, ότι η νέα εταιρία θα έχει σαφείς υποχρεώσεις για νέες επενδύσεις, ενώ θα περιλαμβάνει και «καλές» και «κακές» μονάδες, με μικρούς και μεγάλους πελάτες, καλοπληρωτές και κακοπληρωτές, απαντώντας έτσι και στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει το «κακό κομμάτι» και η «καλή ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί.

Παράλληλα στην κυβέρνηση θέλουν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και για τα όσα έχουν να κάνουν με τον «κοινωνικό ρόλο» της ΔΕΗ, τα οποία οι συνδικαλιστές βάζουν μπροστά σε μια προσπάθεια να πάρουν την κοινωνία με το μέρος τους. Το κοινωνικό τιμολόγιο, δηλαδή η υποχρέωση να πηγαίνει το ρεύμα παντού, το αν και πότε θα κόβεται η ηλεκτροδότηση και το πώς γίνονται διακανονισμοί, δεν είναι κοινωνική πρωτοβουλία της ΔΕΗ, αλλά επιβάλλονται από την Πολιτεία. 

Όλα αυτά προβλέπονται ρητά από τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο είναι υποχρεωμένες να τον εφαρμόσουν όλες οι εταιρίες. Μάλιστα οι υποχρεώσεις αυτές αποζημιώνονται, όπως π.χ. το κοινωνικό τιμολόγιο που δεν το καλύπτει η ΔΕΗ αλλά όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές που πληρώνουν το τέλος ΥΚΩ. Οι εταιρίες ενέργειας απλά λαμβάνουν τα χρήματα από τα ΥΚΩ που καταβάλουν οι καταναλωτές και καλύπτουν το «ζημιά» από τα χαμηλά τιμολόγια των ευπαθών ομάδων.  

«Εμείς με τους καταναλωτές, αυτοί με τους Φωτόπουλους» 

Και βεβαίως η κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την κάλυψη που παρέχει στους συνδικαλιστές, την ώρα που όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, ο απλός καταναλωτής θα πληρώσει την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα που πρέπει να γίνει, λόγω του κατεβάσματος του διακόπτη στις μονάδες λιγνίτη, πέρα από τον διεθνή διασυρμό της χώρας μεσούσης της τουριστικής περιόδου.  

Η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα αυξήσει το κόστος ρεύματος που θα μετακυλιστεί άμεσα στα νοικοκυριά υπενθυμίζουν από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε με την κοινωνία και προσπαθούμε μέσω του ανταγωνισμού που θα δημιουργηθεί να ρίξουμε τις τιμές και ο ΣΥΡΙΖΑ νοιάζεται μόνο για το μέλλον των Φωτόπουλων, των Μπαλασόπουλων και των Καλφαγιάννηδων». 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και πως είναι έτοιμη να καταφύγει ακόμη και στη λύση της επιστράτευσης προκειμένου να προστατεύσει το κοινωνικό συμφέρον και να απαντήσει στην αμαρτωλή από τα σκάνδαλα ΓΕΝΟΠ, που δίνει την τελευταία μάχη ώστε να μην ανοίξει η αγορά ενέργειας και οι συνδικαλιστές της χάσουν το βασικό τους όπλο για να εκβιάζουν την κοινωνία, τη δυνατότητα δηλαδή να ανεβοκατεβάζουν το διακόπτη όποτε θέλουν και να δημιουργούν black out στη χώρα.