Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

O Aλ. Τσίπρας με την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για την ΔΕΗ, κατάφερε να καταστήσει τα έξι νομοσχέδια με τα οποία η κυβέρνηση επεδίωκε να κλείσει με διαδικασίες τύπου "fast track" τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, σε "βόμβα" που απειλεί όχι μόνο την συνοχή της συγκυβέρνησης αλλά κυρίως να αμφισβητηθεί επί της ουσίας ολόκληρο το κυβερνητικό εποικοδόμημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με στελέχη του κόμματος διέβλεψε ότι "η κίνηση του δημοψηφίσματος ουσιαστικά δυσκολεύει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και επί της ουσίας επαναφέρει το πολιτικό ερώτημα τί είδους ανάπτυξη και με ποιον τρόπο θέλουμε να την πετύχουμε".

Ο στόχος της συλλογής των 120 υπογραφών, απαραίτητες βάση του Συντάγματος για την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί ψηφισμένου νομοσχεδίου, ουσιαστικά εξυπηρετεί δύο στόχους.

Ο πρώτος να συσπειρώσει την αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Η αποδοχή της πρότασης από τις ηγεσίες των ΑΝΕΛ -ΔΗΜΑΡ και η υποδοχή της από την πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών, δημιουργούν "κλίμα αισιοδοξίας" στο επιτελείο του προέδρου αφού " για πρώτη φορά καταγράφεται διακομματική στήριξη μιας πρωτοβουλίας του κόμματος, σε μείζον ζήτημα για την χώρα".

Το ΚΚΕ δεν συμφώνησε με το "πλαίσιο" του δημοψηφίσματος αποκλειστικά για τη "μικρή ΔΕΗ" και αντιπρότεινε την κατάργηση όλων των νόμων σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της Ενέργειας.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το ΚΚΕ δεν είπε "όχι| στο δημοψήφισμα αλλά στο πλαίσιο που πρότειναν σημειώνοντας με νόημα ότι "όλα τα άλλα είναι υπό συζήτηση".

Ο δεύτερος είναι μάλλον η "κρυφή ανάγνωση του 120". Αν τελικά συγκεντρωθεί ο αριθμός αυτός των βουλευτών, τότε δημιουργείται ένα εν δυνάμει "μπλοκ" κοινοβουλευτικών δυνάμεων το οποίο μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει αναφορά σε μια αποστροφή της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στο Αμύνταιο, όπου είπε «τη Δευτέρα των ευρωεκλογών πήγα στον ΠτΔ και του εξήγησα ότι έχουν διαμορφωθεί νέοι συσχετισμοί και ότι αυτή η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις που δεσμεύουν προκαταβολικά τη λαϊκή βούληση και τις επόμενες κυβερνήσεις».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας δημοσιοποιεί τι είχε πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκτιμούσαν ότι η κομψή αυτή αναφορά ουσιαστικά ήταν και μια "έμμεση πρόταση προς την Προεδρία για το πως θα διαχειρισθεί την όλη κατάσταση".

Η αμηχανία με την οποία υποδέχθηκαν την πρόταση δημοψηφίσματος τα κόμματα της συγκυβέρνησης, επιτρέπει σε στελέχη του κόμματος να αισιοδοξούν για την έκβαση του εγχειρήματος. Η άμυνα της Ν.Δ., το περίφημο non paper προκάλεσε ακόμα και στους βουλευτές της αρνητική εντύπωση, και η πλήρης ταύτιση του ΠΑΣΟΚ στη γραμμή της Ν.Δ, εκτιμάται ότι θα του αποστερήσει πλέον και τον όποιο μανδύα της "κεντροαριστεράς", αφού όπως επισημαίνεται "η κίνηση του αυτή το καθιστά ουρά του Αντ. Σαμαρά", καθιστούν πλέον το βίο της συγκυβέρνησης εξαιρετικά δυσχερή.

Το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα μελετά πλέον όλες τις δυνατότητες που παρέχει το Σύνταγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε αφενός μεν να μην βρίσκει πρόσφορα έδαφος η κυβερνητική προπαγάνδα περί "συντεχνιών" και της προστασίας που αυτές έχουν από το ΣΥΡΙΖΑ, και δεύτερο να εκμεταλλευτεί το συνταγματικό οπλοστάσιο ώστε να "πατούν" γερά τα επιχειρήματα για την "προάσπιση του εθνικού πλούτου".

Εν κατακλείδι, όπως έλεγε κοινοβουλευτικό στέλεχος, "οδηγούμε τις εξελίξεις, η κοινωνία μας στηρίζει, ας προσφέρει τη μέγιστη υπηρεσία στο λαό και τον τόπο ο Σαμαράς και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το συντομότερο".