«Η κατ΄ αρχήν θετική στάση όλων» καταγράφηκε στις επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τους επικεφαλής των κομμάτων αντιπολίτευσης, Πάνο Καμένο Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ., Φώτη Κουβέλη Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ, Δημήτρη Κουτσούμπα Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και Πάρη Μουτσινά Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας  των ανεξάρτητων βουλευτών. Αντικείμενο της συνομιλίας τους ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στο νόμο για τη κατάτμηση και το  ξεπούλημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφο 2 του Συντάγματος» αναφέρει η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας:

Από τις συνομιλίες καταγράφηκε η αντίθεση όλων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μικρή ΔΕΗ και η κατ΄ αρχήν η θετική τους στάση στη προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος.  Ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας, ωστόσο, διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αφορά και στο σύνολο των προηγούμενων νόμων που σχετίζονται με την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας.

Ως εκ τούτου πρότεινε το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με την διεξαγωγή του, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44 απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών».

«Στην κατεύθυνση αυτή» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ «πρότεινε τις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί συνάντηση, στα πλαίσια της Βουλής, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας».