Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η οριστική απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικράτειας σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων που περικόπηκαν το 2012 από τους μισθούς των ένστολων.

Η εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι τις αμέσως επόμενες ημέρες να έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα και να δοθούν οι πηγές άντλησης των ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος.

Επιπλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου οπότε και έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα νούμερα και ισοδύναμα.

«Αγκάθι» για το οικονομικό επιτελείο είναι ο τρόπος καταβολής αυτών των χρημάτων αφού την κυβέρνηση θα ευνοούσε η καταβολή των αναδρομικών σε βάθος χρόνου ενώ η απόφαση του ΣτΕ κάνει σαφώς λόγο για άμεση μισθολογική αποκατάσταση των εν ενεργεία και αποστράτων ένστολων των ενόπλων δυνάμεων.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αναλάβει να εκπονήσει πλήρη οικονομική μελέτη των επιπτώσεων εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καταβολή των αναδρομικών από τον Αύγουστο του 2012 εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 550 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος  υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε αποκλειστικά στο newpost τα χρήματα θα δοθούν ως εξής: 

Τα χρήματα που θα δοθούν ως αυξήσεις στους μισθούς λόγο  των δικαστικών αποφάσεων θα συμψηφισθούν με το επίδομα που έλαβαν προ μηνών από το πρωτογενές πλεόνασμα. 68.000 ένστολοι με μισθό έως 1.500 ευρώ έλαβαν το Πάσχα  500 ευρώ  ενώ μέρισμα έως 488 ευρώ έλαβαν άλλοι 7.000 συνάδελφοί τους με μισθό ελαφρώς υψηλότερο. Οι νέες αυξήσεις στους μισθούς θα ισχύσουν για το 2014 και θα  υπάρξει συμψηφισμός με τις επιπλέον αποδοχές που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί εξαιτίας των προαγωγών τους ανά 3ετια.

Την παρουσίαση αυτών των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου θα παρουσιάσει στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζελο ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.