Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με το τίμημα που θα καταβληθεί για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στην οποία συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο έβαλε πήχη, ο οποίος όπως είπε θα είναι πάνω από τη λογιστική της αξία. 

Κατέθεσε ταυτόχρονα τις ρυθμίσεις που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο και αφορούν μία σειρά από ζητήματα, από το τίμημα της νέας εταιρείας έως τις προσλήψεις και τις απολύσεις, τις υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντι στους εργαζόμενους καθώς και τις υποχρεώσεις της «μικρής ΔΕΗ».

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που κατέθεσε ο κ. Μανιάτης στο σχετικό νομοσχέδιο, το τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας ροών των μονάδων, ορυχείων, κλπ που θα εισφερθούν στη νέα εταιρία.

Παράλληλα, απαγορεύονται για πέντε χρόνια οι απολύσεις προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργάνωσης, ενώ θα ισχύουν οι όροι εργασίας που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ.

Εξακολουθούν να ισχύουν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, ενώ  νέα εταιρεία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ), τη διαχείριση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά, την παροχή νερού για άρδευση και ύδρευση. 

Επίσης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται μονάδες παραγωγής και ορυχεία που θα εισφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».

Τέλος, οι πελάτες που θα μεταφερθούν στη νέα επιχείρηση θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των πελατών της ΔΕΗ. Με άλλα λόγια θα μεταφερθούν μικροί και μεγάλοι καταναλωτές, με καλό αλλά και κακό ιστορικό πληρωμών, επισφάλειες, κλπ.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε εξάλλου την ιδιωτικοποίηση θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ και τα έσοδα δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά στην επιχείριση.

Την ίδια ώρα, δεσμεύτηκε η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο θα συνεχιστεί και όπως επεσήμανε δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά είπε, το κοινωνικό τιμολόγιο είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της εταιρείας, και επεσήμανε πως ήδη έχουν ενταχθεί 550.000 ελληνικές οικογένειες, ενώ έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου πιθανόν να φθάσουν τις 750.000.

Αντιδράσεις από τους φορείς

Κατά τη συνεδρίαση οι αρκετοί ήταν οι φορείς που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το νομοσχέδιο. 

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Σταμάτης Ρέλιας ζήτησε την απόσυρση λέγοντας πως ακρωτηριάζει την επιχείρηση, ενώ σημείωσε πως στην περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ» δεν υπάρχουν επενδυτές, αλλά η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, χωρίς όφελος για την κοινωνία και τους Έλληνες καταναλωτές.

Από την πλευρά του ΤΕΕ ο πρόεδρος Χρήστος Σπίρτζης αντέκρουσε τα επιχειρήματα για αναπτυξιακή νομοθετική πρωτοβουλία, λέγοντας πως «όχι μόνο δεν ισχύουν οι διάφοροι νεολογισμοί που ακούγονται, αλλά εγκαθίσταται μία ιδιότυπη ολιγαρχία».

«Είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αποσυρθεί» υποστήριξε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καβαθάς, επισήμανε ότι «η κατάτμηση της ΔΕΗ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει».

«Η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική σε αυτό το τερατούργημα. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει το νομοσχέδιο. Κανείς δεν σας υποχρεώνει να ξεπουλήσετε τη ΔΕΗ. Εμείς θα αντιπαλέψουμε το νομοσχέδιο ακόμα και μετά την ψήφισή του και δεν πρόκειται να αφήσουμε να εφαρμοστεί στην πράξη» επισήμανε ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νικόλαος Βασιλάκος, υποστήριξε ότι η «μικρή ΔΕΗ» είναι αποκλειστικά πολιτειακή αρμοδιότητα και ότι ο ρυθμιστής δεν είχε σε αυτό το πλαίσιο, ούτε λόγο ούτε αρμοδιότητα.

Για ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό που κόβεται, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής, και τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ.