Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ο ένας από το Στρασβούργο κι ο άλλος από το Αμύνταιο. Σε μια ιδιότυπη πολιτική μονομαχία.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Η σύγκρουση για τη «μικρή ΔΕΗ», το πολιτικό διακύβευμα του φετινού καλοκαιριού, παρουσιάζει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και για τους δύο μονομάχους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αμφότεροι παίζουν με τη φωτιά, αν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να πούμε το προφανές: Ότι αμφότεροι κινδυνεύουν από… ηλεκτροπληξία. 

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να επιδείξει πολιτική πυγμής, να προχωρήσει ακόμη και σε πολιτική επιστράτευση των απεργών. Η «μικρή ΔΕΗ» είναι στα προαπαιτούμενα. Δεν είναι όμως αυτό το βασικό. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει την κοινή γνώμη με το μέρος του- υπάρχει και το προηγούμενο του ΟΤΕ, όταν η πώληση έφερε καλύτερες υπηρεσίες και μικρότερες τιμές. Οι φόβοι των βουλευτών έχουν διασκεδαστεί και στην Βουλή δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ο μόνος κίνδυνος σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου είναι να χαθεί το επικοινωνιακό παιχνίδι και να μεταστραφεί η κοινή γνώμη- πράγμα αν όχι αδύνατο, πάντως πολύ δύσκολο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μετατρέψει τη ΔΕΗ στην ΕΡΤ του φετινού καλοκαιριού- πράγμα αν όχι αδύνατο, πάντως πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει η ίδια συναισθηματική φόρτιση, δεν χάνουν τη δουλειά τους πάνω από 2.000 εργαζόμενοι, ο Φωτόπουλος και η παρέα του (δικαίως) δεν είναι συμπαθείς, η κοινωνία είναι απέναντι. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά προτάσσει το δημόσιο αγαθό που παράγει η ΔΕΗ

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια επιλογή μεγάλου πολιτικού κινδύνου, πιστεύει (και ελπίζει) ότι θα αποβεί εις βάρος του. Ειδικά αν αρχίσουν να πέφτουν οι διακόπτες και η χώρα να βυθίζεται στο μαύρο, στο πικ της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είναι ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που κινδυνεύει από «ηλεκτροπληξία».