Δεν υπάρχει θέμα τρίτου πακέτου στήριξης ή κουρέματος χρέους για την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Handesblatt, που επικαλείται δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων.

«Για την ελληνική κυβέρνηση ένα νέο κούρεμα χρέους ή ένα τρίτο πακέτο βοήθειας από τους διεθνείς δανειστές δεν αποτελεί πλέον θέμα» επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφερόμενη στις δηλώσεις.

Ένας εκ των αξιωματούχων ανέφερε ότι «όταν δεν υπάρχει χρηματοδοτική ανάγκη, δεν χρειάζεται και νέο πρόγραμμα βοήθειας», ενώ άλλο στέλεχος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη».

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ένα νέο κούρεμα σε βάρος των πιστωτών δεν αποτελεί επιλογή. Θέλουν όμως να μιλήσουν με τους εταίρους τους στην Ευρώπη για ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή των παλαιών χρεών, πχ μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ή χαμηλότερων επιτοκίων».

Η Handesblatt υπενθυμίζει παράλληλα την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην ίδια ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας.

«Δεν έχουμε καμία χρηματοδοτική ανάγκη εντός των επόμενων δώδεκα μηνών» δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται. «Και για τους μετέπειτα 12 μήνες δεν αναμένεται κάτι διαφορετικό. Επιπροσθέτως, μετά την επιτυχή επιστροφή της στις χρηματαγορές, η χώρα έχει εν τω μεταξύ τη δυνατότητα να βρει επιπλέον πόρους» συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει:

«Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης υπογράμμισαν ότι η χώρα τους έχει τηρήσει όλες τις βασικές δεσμεύσεις απέναντι στους χρηματοδότες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση του προϋπολογισμού. Εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως με το ΔΝΤ, για πιθανά μελλοντικά χρηματοδοτικά κενά, αυτή σχετίζεται και με τις διαφορετικές εκτιμήσεις, πχ για την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Επιπλέον, το ΔΝΤ δεν συμπεριέλαβε όλες τις δυνατότητες τις οποίες διαθέτει η ίδια η χώρα για την κάλυψη κενών. Καθοριστικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2014 θα αφήσει πίσω της την ύφεση, ότι το ύψος της ανεργίας ξεκίνησε αργά να κατεβαίνει και ότι ο προϋπολογισμός- χωρίς την καταβολή τόκων- είναι σε λογικό χρονικό διάστημα διαρκώς πλεονασματικός».