Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης 

Την ώρα που το δίκτυο της ΔΕΗ βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος εξαιτίας των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, μία μεγάλη κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση μέρους της εταιρείας.

Μία διαμάχη η οποία διεξάγεται σε πολλά επίπεδα. Αφενός στην επιτροπή της Βουλής όπου οι συνεδριάσεις διεξάγονται σε κλίμα έντασης με τους φορείς να διαφωνούν και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη να καταθέτει βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο ώστε να κατευνάσει τις αντιδράσεις σχετικά με το τίμημα πώλησης.

Ταυτόχρονα αφορούν μία σειρά από ζητήματα, όπως τις προσλήψεις και τις απολύσεις, τις υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντι στους εργαζόμενους καθώς και τις υποχρεώσεις της «μικρής ΔΕΗ».

Αφετέρου, σε κεντρικό επίπεδο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να συγκροτήσει μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και προς αυτή την κατεύθυνση είχε σήμερα σειρά επαφών με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να βρεθούν οι 120 υπογραφές για να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής ούτως ώστε να κρίνει εάν θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα.

Πρακτικά ο κ. Τσίπρας εισέπραξε ένα ξεκάθαρο «ναι» στην πρότασή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη θετική απόκριση της ΔΗΜΑΡ, ενώ προσπαθεί να πείσει τους ανεξάρτητους βουλευτές, αρκετοί από τους οποίους έχουν τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε και ένα «ναι μεν αλλά...» από το ΚΚΕ, εάν και εφόσον το δημοψήφισμα διενεργηθεί για την κατάργηση ολόκληρου του πλαισίου που αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να το συζητά με τον Περισσό, λέγοντας πως μία «κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της βλέπει πίσω από τις κινήσεις της Κουμουνδούρου για το δημοψήφισμα προσπάθειες να «μπλοκαριστεί» η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.

Καταλογίζει δηλαδή στο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια να μετρήσει τα «κουκιά», τις ψήφους δηλαδή που θα έχει ώστε οι ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν για τον νέο Πρόεδρο να μην αποφέρουν απτά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Και δεν διστάζει, για να πετύχει τον σκοπό του, να παριστάνει τάχα τον επαναστάτη του διακόπτη της ΔΕΗ. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε τον τουρισμό μας, ούτε και τους Έλληνες πολίτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία με διαρροή της κάνει λόγο για «πολιτικάντικο παζάρι» και μια «άνευ προηγουμένου πολιτικάντικη, τυχοδιωκτική και λαϊκιστική πολιτική» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για  «δημοψήφισμα ομηρίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Ταυτόχρονα υποστηρίζει πως στην προσπάθειά του ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσπάσει τις ψήφους του ΚΚΕ, είναι αναγκασμένος να υιοθετήσει την καθολική αντιευρωπαϊκή στάση του ΚΚΕ κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».