Σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ζάππειο με αφορμή την ολοκλήρωση της Ελληνικής Προεδρία της ΕΕ βρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας

Κατά τον χαιρετισμό του τόνισε πως η χώρα βρίσκεται στα τελευταία στάδια «μίας βαθύτατης κρίσης, η οποία οδήγησε την ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της σχεδόν, στα όρια της».

Ο κ. Δενδιας σημείωσε πως «το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης της χώρας ήταν αυτό που κατ’ ουσία οδήγησε την πατρίδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» και προσέθεσε:  

«Ένα μοντέλο κρατισμού στο οποίο ο κάθε Έλληνας ή μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εν πάση περιπτώσει θεωρούσαν ότι η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, το νέο, το επαναστατικό, είναι κάτι το αδιάφορο ή κακό. Και ότι αντίθετα το κρατικό, η κρατική στέγη, η οπισθοδρόμηση, είναι αυτό που αποτελεί την ασφαλή κατεύθυνση για το μέλλον».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρώτο που «που οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία είναι να διαρρήξουμε τη σύνδεσή μας με το αμαρτωλό χθες». 

Και για να γίνει αυτό – σημείωσε ο κ. Δένδιας- θα «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καινούργια εργαλεία, καινούργια αντίληψη των πραγμάτων»

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ επεσήμανε πως έχει «έχει μια τελείως διαφορετική αντίληψη, μια αντίληψη πολύ πιο πρωτοπόρα» και συνέχισε: 

«Φεύγουμε από τη λογική της εφάπαξ επιδότησης και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σύνθετο πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν τις νέες προσπάθειες των νέων ανθρώπων να μπουν στην αγορά. Τα γνωστά σε όλους σας ως startups, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα incubators, δηλαδή οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, η συμμετοχή του κράτους στο κεφάλαιο και στο ρίσκο των νέων ιδεών, είναι τρόπος με τον οποίον ελπίζουμε να πάμε πολύ πιο μπροστά».

«Σκέψη μας είναι», συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «το κράτος σε αυτές τις καινούργιες προσπάθειες να διατηρήσει ένα δικαίωμα royalties, δικαιωμάτων δηλαδή πνευματικής ιδιοκτησίας».

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις νέες ιδέες , πρέπει να ενθαρρύνουμε τα νέα σχήματα. Αν αυτό δεν το καταφέρουμε και δεν το καταφέρουμε άμεσα, σε ορατό ορίζοντα, σε σύντομο μέλλον, τότε η προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας, της πατρίδας, της κοινωνίας, δεν θα πετύχει» επεσήμανε παράλληλα ο κ. Δένδιας.

Καταλήγοντας ο υπουργός ανάπτυξης σημείωσε πως πλέον «η κοινωνία είναι απολύτως ώριμη να δεχθεί το νέο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κρίση θα είναι ένα επώδυνο παρελθόν και ότι η πατρίδα μας σύντομα βρεθεί σε γαλήνια νερά και σε ένα καλύτερο μέλλον».