Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Ιδιαίτερα ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την αποδοχή της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ ,- από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - αφού όπως λένε γίνεται το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού ο οποίος θα αντισταθεί στα σχέδια της κυβέρνησης. 

Έτσι μέσα στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας δεν αποκλείεται να δούμε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντιούνται προκειμένου να καθορίσουν την διαδικασία που η πρόταση Τσίπρα θα πάρει σάρκα και οστά. 

Το ενδεχόμενο αυτό προέκυψε μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής μίλησε τηλεφωνικά  με τον Πρόεδρο της ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη , με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πάρη Μουτσινά Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών.
Στις επαφές που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων αναφέρθηκε η   δυνατότητα κατάθεσης της πρότασης σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος προκειμένου όπως είπε να σταματήσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. 

Οι κύριοι Κουβέλης και Καμμένος ήταν ιδιαίτερα θετικοί  στην πρόταση όπως και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος όμως ζήτησε το δημοψήφισμα να αφορά και στο σύνολο των προηγούμενων νόμων  που σχετίζονται με την απελευθέρωση με την απελευθέρωση της ενέργειες. 

Ο Αλ. Τσίπρας  αποδέχθηκε εμμέσως την πρόταση του ΚΚΕ λέγοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να συζητηθεί απ όλα τα κόμματα.« Ο ΣΥΡΙΖΑ  είπε ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας. 

Ως εκ τούτου πρότεινε το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με την διεξαγωγή του, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44 απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.» 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος πάντως στην ουσία της πρότασης Τσίπρα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος  αλλά και στις κατηγορίες της κυβέρνησης περί σαμποτάζ της ελληνικής οικονομίας είπε: 

«Το πρώτο ζήτημα που εγείρεται με βάση και  τη διεθνή εμπειρία, μας δείχνει ότι όπου υπάρχει ιδιωτικοποίηση σαν αυτή που προκρίνεται της μικρής ΔΕΗ δεν μεταφράζεται σε πιο φτηνά τιμολόγια και σε καλύτερες παροχές προς τους πολίτες. Το άλλο ζήτημα είναι το εξής. Αν πράγματι όλα αυτά γίνονται στο όνομα του «κοινού συμφέροντος», τότε γιατί δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην ίδια την κοινωνία να αποφασίσει για το πώς το αντιλαμβάνεται εκείνη μέσω της πρότασης η οποία είναι απόλυτα δημοκρατική και να διεξαχθεί το συγκεκριμένο δημοψήφισμα; Δεν μπορούν να μιλάνε για σαμποτάζ και υπονόμευση αυτοί οι οποίοι ξεθεμελίωσαν όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, και όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Υπηρετούν ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο το οποίο ευνοεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.»