Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Το «μαστίγιο και το καρότο» επιλέγει η κυβέρνηση και ορίζει σαφώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι υπουργοί για να αντιμετωπίσουν την απεργιακή κινητοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και για να αποφευχθούν φαινόμενα εντάσεων. 

«Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει γενικευμένη κοινωνική πίεση όπως κακώς θεωρούν ορισμένοι. Αντιμετωπίζει απλώς τα επαγγελματικά συνδικαλιστικά στελέχη και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μειοψηφίες, αλλά βρίσκουν στήριξη και από τον δικό μας πολιτικό χώρο» αναφέρουν κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης. 

Η γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι συγκεκριμένη και φάνηκε και από την απόφαση να εμφανιστεί δημόσια ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και να δώσει το στίγμα της επίθεσης της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που ζήτησε από τον Δημήτρη Σταμάτη να δώσει το μήνυμα, ενισχύοντας το δικό του προχθές από το Στρασβούργο, τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και πει την αλήθεια προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει την πολιτική επιστράτευση, κάτι που θα κάνει εάν υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Επίσης, εάν δεν υπάρξει εκτόνωση και επιδιωχθεί η κατάληψη εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, θα κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και ειδικότερα οι εισαγγελείς και η Αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. 

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός συζήτησε την Πέμπτη το ζήτημα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και η γραμμή είναι ότι οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν την δουλειά τους. 

Το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι όμως να κερδίσει και τη μάχη της επικοινωνίας, όπου παρουσιάζει πενιχρά αποτελέσματα. «Πρέπει και οι βουλευτές μας να μην κρύβονται και να πούνε την αλήθεια και να εξηγήσουν στον κόσμο τι συμβαίνει με το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. 

Παράλληλα υπάρχουν οδηγίες να είναι σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις και στην περίπτωση όπου χρειασθεί να κινητοποιηθούν εγκαίρως και να προλάβουν τις σχεδιαζόμενες καταλήψεις και αποκλεισμούς. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα σχέδια της Αστυνομίας, που θα έχει καταλάβει εκ των προτέρων τα επίκαιρα σημεία, όποιος κινηθεί προς κατάληψη εγκαταστάσεων της ΔΕΗ θα συλλαμβάνεται και θα παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη

Επί της ουσίας η κυβέρνηση υιοθετεί σχέδιο δράσης τριών σημείων για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των απεργών της ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για την αποφασιστική αντιμετώπιση όσων διαμαρτύρονται και επιδιώκουν την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Το σχέδιο προβλέπει: πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης και της ΝΔ, διάλογο και επιμέρους ρυθμίσεις όπου αυτό είναι δυνατό στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, αλλά και σταθερή γραμμή άμυνας του κράτους σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων με τη χρήση όλων των νόμιμων μέσων.