current views are: 1

4 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση09:31

Στη σκιά της ΔΕΗ πέρασαν και τα προαπαιτούμενα για τη δόση

Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση  των προαπαιτούμενων δράσεων για τη λήψη της δόσης του ενός δισ. ευρώ  η οποία εγκρίθηκε από την συνεδρίαση του EuroWorking Group, ακριβώς όπως είχε υπολογιστεί στο χρονοδιάγραμμα που είχαν αποφασίσει στην πρόσφατη συνάντησή τους Σαμαράς και Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Δημοσίευση 09:31’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση  των προαπαιτούμενων δράσεων για τη λήψη της δόσης του ενός δισ. ευρώ  η οποία εγκρίθηκε από την συνεδρίαση του EuroWorking Group, ακριβώς όπως είχε υπολογιστεί στο χρονοδιάγραμμα που είχαν αποφασίσει στην πρόσφατη συνάντησή τους Σαμαράς και Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση  των προαπαιτούμενων δράσεων για τη λήψη της δόσης του ενός δισ. ευρώ  η οποία εγκρίθηκε από την συνεδρίαση του EuroWorking Group, ακριβώς όπως είχε υπολογιστεί στο χρονοδιάγραμμα που είχαν αποφασίσει στην πρόσφατη συνάντησή τους Σαμαράς και Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα μεταβεί στις 7 Ιουλίου στο Eurogroup έχοντας τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των εταίρων μας κλεισμένες και μάλιστα εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί. 

Ποια ήταν όμως αυτά τα προαπαιτούμενα και πως κατάφερε η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει; 

Οι δύο πιο κρίσιμες εκκρεμότητες ήταν η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και στην υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα κυβερνητικά στελέχη. 

Το δεύτερο δεν χρειάστηκε και πολύ κόπο υπό την έννοια ότι τα κυβερνητικά στελέχη δέχτηκαν σχεδόν απριόρι τον νέο κώδικα ενώ για την μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών υπογράφτηκε μετά από συναντήσεις με τους φαρμακοποιούς από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη η σχετική απόφαση. 

Στις συναντήσεις Βορίδη με φαρμακοποιούς εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια στην κατεύθυνση της μείωσης του κέρδους και έτσι τόσο το κέρδος των φαρμακοποιών όσο και των χονδρεμπόρων φαρμάκων για τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα μειώνεται σε ποσοστό που είναι αποδεκτό, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου υγείας , από την τρόικα. 

Ακολούθησε η νομοθετική ρύθμιση για τις λαϊκές αγορές που έλυσε τον τρόπο κατανομής των θέσεων των εμπόρων και η αδειοδότηση των επιχειρήσεων που ήταν εκ των εύκολων προαπαιτούμενων γιατί μειώθηκε η γραφειοκρατία για τον τρόπο έκδοσης μιας άδειας. 

Μετά από αρκετούς μήνες λύθηκε και το ζήτημα του ενιαίου μηχανισμού είσπραξης φόρων και εισφορών που στο εξής θα γίνεται από έναν φορέα δηλαδή από τις κατά τόπους ΔΟΥ ενώ επικαιροποιήθηκε και η λίστα με τους φόρους υπέρ τρίτων. 

Με την υλοποίηση αυτής της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της υπόλοιπης δόσης ενώ δημιουργείται ένα ακόμη θετικό προηγούμενο έτσι ώστε εκτός από τη δόση τον Σεπτέμβριο θα είναι δυνατόν να εκταμιευθούν για την χώρα μας τα 1,8 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.


σχετικα αρθρα