Υψηλή ευστοχία είχαν χτες οι πιλότοι των 45 μαχητικών της Ελληνική Πολεμικής Αεροπορίας που κτύπησαν στόχους εδάφους στο Πεδίο Βολής στην Κρανέα ακόμα και με πυρομαχικά παλαιότερης γενιάς. Τις εντυπωσιακές επιδόσεις των χειριστών παρακολούθησαν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι αρχηγοί του Πενταγώνου.

Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης που ηγήθηκε στην άσκηση «Καμπέρος 2014» ,όπως εξήγησε, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο Πεδίο Βολής πιο βαριά και με μεγαλύτερο βεληνεκές πυρομαχικά καθώς θα σείονταν ολόκληρη η περιοχή της Ελασσόνας.

Η άσκηση ξεκίνησε με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ) που πέταξε στα 300 μέτρα και έστειλε εικόνα του εχθρικού αεροδρομίου, βάσεις ραντάρ ,φάλαγγες εχθρικών οχημάτων και εγκαταστάσεις στρατωνισμού! Βέβαια η εχθρική βάση που έπρεπε να χτυπηθεί ήταν το συγκεκριμένο Πεδίο Βολής στο οποίο είχαν τοποθετηθεί φορτηγά, αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα που αποτελούσαν τους στόχους.

Αρχικά τα ελληνικά μαχητικά εξασφάλισαν την υπεροχή από αέρος και της εξουδετέρωσης κάθε είδους απειλής. Στο πλαίσιο αυτό απαιτήθηκε να γίνει και αερομαχία με κάποια μαχητικά είχαν το ρόλο του εχθρού.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την πτώση φίλιου αεροσκάφους από εχθρικά αεροσκάφη. Έτσι πραγματοποιήθηκε αποστολή διάσωσης μέσα στο καπνό και τις εκρήξεις από το Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας με την ομάδα διάσωσης να δρα αστραπιαία.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο πολύ χαμηλά και η ομάδα διάσωσης βγήκε πριν ακόμα αυτό προσγειωθεί. Ταυτόχρονα επιθετικά ελικόπτερα APACHE-64D της Αεροπορίας Στρατού παρείχαν προστασία και έριχναν πυραύλους αέρος – εδάφους «Hellfire».

Η άσκηση συνεχίστηκε με τις έξυπνες βόμβες αφού χρησιμοποιήθηκε κατάδειξη στόχων από τα Ιπτάμενα Ραντάρ που διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ήταν τόση μεγάλη η δύναμη πυρός , που οι στόχοι που χτυπήθηκαν δημιούργησαν εστίες φωτιάς και χρειάστηκε να επέμβουν τα Πυροσβεστικά αεροσκάφη προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα.

Μόλις ολοκληρώθηκε η άσκηση ,τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν σε σχηματισμό πάνω από το Πεδίο βολής.

Ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις των ελλήνων πιλότων , μόλις ολοκληρώθηκε η άσκηση μίλησε από το παρατηρητήριο του Πεδίου Βολής αλλά η ομιλία του μεταδίδονταν και στα πληρώματα των μαχητικών που συμμετείχαν στην άσκηση και εκείνη την ώρα πήγαιναν για προσγείωση.

«Η σημερινή άσκηση αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο του εθνικού αμυντικού μας συστήματος. Είναι δεδομένο, ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πίσω από όσα είδαμε, κρύβεται η πραγματική δύναμη, η πραγματική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας μας» είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Αβραμόπουλος τονίζοντας ότι: «Όλα όσα βιώνουμε έρχονται σε μία στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα ισχύος και αυτοπεποίθησης. Τα οφείλουμε σε αυτούς τους ωραίους ανθρώπους, τους ωραίους Έλληνες, που εκπροσωπούν την άλλη Ελλάδα. Του καθήκοντος, της τιμής και των αξιών, προσηλωμένοι στο καθήκον, πιστοί στον όρκο τους και αφοσιωμένοι στην αποστολή τους.

Η Πολιτεία τους εμπιστεύεται, τους εκτιμά και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό που αποτελεί δέσμευση όλων ανεξαίρετα, μία μέρα θα γίνει πραγματικότητα, ώστε να αποφευχθούν όλα εκείνα που σε κάποια στιγμή προκάλεσαν την εντύπωση ότι μπροστά στην οικονομική και δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, όλα ισοπεδώνονται…»

Ο υπουργός συνεχάρη τον αρχηγό ΑΤΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτόν αλλά πήγε και χαιρέτισε όλους τους πιλότους που συμμετείχαν στην άσκηση και εξέφρασε την ικανοποίηση της Πολιτείας και του υπουργείου  για τις εντυπωσιακές ικανότητες που έδειξαν ότι έχουν. 

Συγχαρητήρια στα πληρώματα έδωσαν ο υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος και οι αρχηγοί του Πενταγώνου.

Γ. Κοκ.