«Ο αντίπαλος του Χίτλερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Αυτός είναι ο τίτλος του εκτενούς αφιερώματος της Αυστριακής εφημερίδας Wiener Zeitung για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο.

Πρώτος αντίπαλος του Μανώλη Γλέζου ήταν ο Χίτλερ, γράφει η εφημερίδα που κάνει ιστορική αναδρομή στην πλούσια δράση του ιστορικού αγωνιστή της αριστεράς ανά τις δεκαετίες.

Στην αρχή περιγράφεται το περίφημο περιστατικό του Μαΐου του 1941 όταν ο Γλέζος σε ηλικία 18 ετών μαζί με τον Λάκη Σάντα ανέβηκαν στην Ακρόπολη και κατέβασαν τη ναζιστική σημαία.

Αναφορά γίνεται και στις διώξεις που υπέστη ο Γλέζος από τη Χούντα και όπως αναφέρει η εφημερίδα, αποφυλακίστηκε μόνο μετά τις πιεστικές παρεμβάσεις παρεμβάσεις διανοούμενων και καλλιτεχνών.

Όπως αναφέρει η Wiener Zeitung από τότε ο μέχρι και τώρα ο Γλέζος είναι στρατευμένος στην πολιτική και βρίσκεται εκ νέου στην ευρωβουλή όντας μάλιστα ο μεγαλύτερος σε ηλικία ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν από την ΕΕ εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας, ενώ μάχεται με πάθος για τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία στα θύματα των ναζιστών στην Ελλάδα, λέγοντας πως τότε η χώρα υπέφερε και έως σήμερα δεν έχει υπάρξει δικαιοσύνη.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη συνομιλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, που ανατρίχιασαν ακούγοντας από τον ίδιο ότι ο λόγος που δεν εγκαταλείπει την πολιτική είναι το κάλεσμα των συντρόφων του που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα και σε διαδηλώσεις, όπως επίσης εκείνων που εκτελέστηκαν και με τους οποίους είχε υπάρξει η υπόσχεση πως ο ένας δεν θα ξεχάσει τον άλλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση με τους δημοσιογράφος ο Γλέζος προειδοποίησε πως πως «στην Ελλάδα αποδομείται το κοινωνικό κράτος, απειλείται η δημοκρατική ελευθερία» και πως τα προωθούμενα από τη Γερμανία μέτρα λιτότητας όπως επίσης η αυξανόμενη επιρροή της κυβέρνησης του Βερολίνου βλάπτουν την ενότητα των ευρωπαϊκών κρατών.

«Δεν θέλουμε μια γερμανική ούτε μια βρετανική Ευρώπη και οπωσδήποτε όχι μια υπερατλαντική»,είπε ο Γλέζος και προσέθεσε: «Η Ευρώπη δεν απελευθερώθηκε για αυτό τον σκοπό».

Στο αφιέρωμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως στη δεκαετία του 1980, από τον συνειδητοποιημένο κομμουνιστή Μανώλη Γλέζο, που μετά τον Πόλεμο είχε τιμηθεί στη Μόσχα με το Βραβείο Λένιν, προέκυψε ένας πολιτικός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που το 1984 εξελέγη με την Αριστερά ευρωβουλευτής.