Διπλωματικό επεισόδιο από το... πουθενά κόντεψε να ξεσπάσει μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε ρηματική διακοίνωση προς τη Λευκωσία, με αφορμή τις δηλώσεις προ ημερών της ευρωβουλετού του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους.

Η ευρωβουλευτής συγκεκριμένα είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτη αδράνεια από μέρους της ΕΕ και ειδικότερα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με το έγγραφο της Άγκυρας στο οποίο αναφερόταν "ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα"».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή ιστοσελίδα SigmaLive, η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για τις δηλώσεις της κύπριας ευρωβουλευτή, κάτι που αποτυπώθηκε και από τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου διευκρίνισε ότι «κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014, η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος, «ανέγνωσε την συμφωνηθείσα Κοινή Θέση των 28 κρατών μελών βάσει της γνωστής διαδικασίας διεξαγωγής των Συμβουλίων Σύνδεσης» ενώ προστίθεται πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών βρίσκονται «σε επαφή και στενή συνεργασία τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών».

Θεοχάρους: Η Ελλάς δεν είναι ο κ. Βενιζέλος

Η Ελένη Θεοχάρους ωστόσο όχι μόνο επανήλθε, αλλά εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, τονίζοντας πως «είναι υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος».

Αναλυτικά η δήλωση της Ελένης Θεοχάρους:

«Κατανοώ την στάση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και γνωρίζω ότι ο κύριος Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει τα μένεα εναντίον μου αλλά εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημα μου, που αφορούσε την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Προεδρίας του Συμβουλίου και της ΕΕ, προς ένα κράτος- μέλος τελόν υπό την στρατιωτικήν κατοχήν μιας υπό ένταξιν χώρας . Εν προκειμένω , η Κύπρος υπέστη μια βάναυση και προσβλητικότατη επίθεση από την Τουρκία.

Η επίθεση που έγινε προ δεκαπενθημέρου εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη. Η θέση του κυρίου Βενιζέλου ότι ο κύριος Τσαβούσογλου «δεν είπε δια ζώσης ενώπιον του την επίμαχη φράση αλλά την ενέγραψε στο κείμενο που του παρέδωσε», μόνο θυμηδία προκαλεί. Απηύθυνα και εγγράφως το ίδιο ερώτημα προς τους κυρίου Μπαρόζο, Σιουλτς, Βαν Ρομπάυ, τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων και τον αρμόδιο επίτροπο κύριο Φούλε. Αναμένω τις απαντήσεις του. Είναι υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάς και το Έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος».