Τον δρόμο για την επιστράτευση των απεργών εργαζομένων της ΔΕΗ ανοίγει η χθεσινοβραδινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας το οποίο έκρινε παράνομη και καταχρηστική σε ορισμένα αιτήματα την απεργία που κήρυξαν σε αντίδραση για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση μέρους της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου η κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη διότι δεν διατέθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το εξαιρούμενο προσωπικό, ενώ κρίθηκε καταχρηστική σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.

Η επιχείρηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την κοινοποίηση της απόφασης σημείωσε πως  «αναμένει την πλήρη συμμόρφωση» των εργαζομένων πράγμα που θεωρείται απίθανο, καθώς οι συνδικαλιστές διεμήνυαν σε όλους τους τόνους πως ανεξαρτήτως με το τι θα κρίνει το δικαστήριο αυτοί θα συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις έστω και με άλλες μορφές μέσω καταλήψεων μονάδων.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση που έχει επιλέξει τη σκληρή γραμμή απέναντι στους συνδικαλιστές, είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιστράτευση τους.

Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν την Παρασκευή σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες.

Βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών είναι η ταλαιπωρία των πολιτών που όπως δηλώνουν δεν πρέπει ούτε να συνεχιστεί αλλά ούτε και να παραταθεί, ενώ πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις  και τον τουρισμό και παρά το γεγονός πως μέχρι στιγμής οι διακοπές ρεύματος δεν έχουν επηρεάσει τις τουριστικές περιοχές.

Για την ακρίβεια η επιστράτευση θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση. Για αυτό εξάλλου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ενέκρινε απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το βράδυ της Παρασκευής προς αυτή την κατεύθυνση και με την οποία εγκρίνει τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο για υπηρεσιακούς λόγους, με άλλα λόγια για να τυπώσει τα φύλλα πορείας που θα επιδοθούν στους απεργούς.

Το μεγάλο αγκάθι πάντως για την κυβέρνηση είναι ο τρόπος επίδοσης των φύλλων πορείας αφού κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει σε κλειστές εγκαταστάσεις.