Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Οι συνεχιζόμενες διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την- σε μεγάλο βαθμό κατανοητή- ανάγκη του να καταστήσει σαφές ότι δεν ταυτίζεται σε όλα με τη ΝΔ, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν διακριτές διαχωριστικές γραμμές, κρατούν σε συνεχή επιφυλακή το Μέγαρο Μαξίμου υπό τον φόβο να υπάρξουν ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό.  

Δεν είναι τόσο οι κινήσεις του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά- με δηλώσεις για επικοινωνιακούς λόγους ή με πράξεις,  που ανησυχούν τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Οι περισσότεροι τις θεωρούν φυσιολογικές μιας και το ΠΑΣΟΚ έχει φυλλορροήσει προς τα αριστερά, χάνοντας την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλετε, κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ μπορέσει να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους του, αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετικό γεγονός αφού θα ψαλίδιζε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.  

Αυτό που ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι πρωτίστως το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την ανθεκτικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος δέχεται πολλαπλές πιέσεις και αμφισβητήσεις όχι κατ ανάγκη για λόγους πολιτικής ουσίας. Για παράδειγμα, οι Παπανδρεϊκοί (τελευταίο κρούσμα ο Νίκος Σηφουνάκης)  οι οποίοι συνεχίζουν να αμφισβητούν τον Ευ. Βενιζέλο είναι σαφές ότι δύσκολα θα κινηθούν ευθέως για την ανατροπή του και πιθανότερο ότι θα συνεχίσουν να τον «κλαδεύουν».  

Από το μικροσκόπιο των συνεργατών του Πρωθυπουργού δεν έχει διαφύγει το γεγονός ότι στελέχη του Βενιζελικού στρατοπέδου, κινούνται στην κατεύθυνση να υπάρξει μόνον συνέδριο της Ελιάς και όχι και του ΠΑΣΟΚ, αν και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλο έχει αποδεχθεί την πρόταση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η εξήγηση που δίνεται  στην πρόθεση αυτή των υποστηρικτών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι φοβούνται πως τα φαινόμενα έντονης αμφισβήτησης που θεωρούνται δεδομένα και αναπόφευκτα, θα τραυματίσουν τον ίδιο τον Βενιζέλο και την ενότητα (όποια και αν υπάρχει σήμερα) του κόμματος.  

Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πάντα ο «μεγάλος ασθενής» παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός του συχνά συμπεριφέρεται σαν… αυτοκράτορας.