Την πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ αποφάσισε η κυβέρνηση μετά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτή την ώρα ετοιμάζονται τα φύλλα πορείας που θα επιδοθούν τις επόμενες ώρες στους απεργούς.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμμορφωθούν με την δικαστική απόφαση και συνεχίζουν κανονικά την απεργία τους.

Ειδικότερα, σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε την πολιτική κινητοποίηση των εργαζομένων και την επίταξη των υπηρεσιών τους. 

Όπως δήλωσε:

«Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. 

Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους. 

Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Η απόφαση για επιστράτευση θεωρούνταν ειλημμένη τις τελευταίες ώρες μετά και την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως δεν θα αφήσει να συνεχιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών ενώ από τις απεργίες ελοχεύει ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις  και τον τουρισμό και παρά το γεγονός πως μέχρι στιγμής οι διακοπές ρεύματος δεν έχουν επηρεάσει τις τουριστικές περιοχές.

Εξάλλου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ ενέκρινε απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με την οποία ενέκρινε τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο για υπηρεσιακούς λόγους, και συγκεκριμένα για να τυπώσει τα φύλλα πορείας που θα επιδοθούν στους απεργούς.

Συνεχίζεται η απεργία 

Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ κινούνται κόντρα στην απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο πρόεδρος του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» της ΔΕΗ Κοζάνης, Γιώργος Αδαμίδης επισήμανε ότι παρά την δικαστική απόφαση «προκηρύξαμε από τα μεσάνυχτα νέα 48ωρη απεργία για τη ΔΕΗ και την ΔΕΔΔΗΕ».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του Alpha κάλεσε τους εργαζόμενους να «κάψουν» τα φύλλα πορείας.