Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Η Δευτέρα εκ των πραγμάτων αναγορεύεται ως η κρίσιμη μέρα για την τύχη της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόταση για το δημοψήφισμα της ΔΕΗ. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους σχετικά με την αποδοχή και τη δυναμική που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη πρόταση. Πέρα από τις όποιες διεργασίες εντός της Βουλής, και το όποιο αποτέλεσμα αυτές επιφέρουν τελικά, στο κοινωνικό πεδίο η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τα μέχρι «χθες» δεδομένα. 

Από τη μία πλευρά η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας της πρότασης, δημιουργεί τη βεβαιότητα στα στελέχη του κόμματος ότι «έχει φτάσει στα όριά της» και η «πολιτική της αφωνία με την ταυτόχρονη απουσία πρωτοκλασάτων στελεχών να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ» αποδεικνύει ότι υπάρχουν και εσωτερικές «έριδες», οι οποίες είναι δύσκολο να συγκαλυφθούν. Οι «γραφικές» ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, σχολιάστηκαν «ως όφειλαν» επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, τα οποία διακρίνουν την αμηχανία της την οποία προσπαθεί να καλύψει με ...ιστορικά ανέκδοτα. 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρά την μιντιακή υποστήριξη που απολαμβάνει δεν κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού», μάλλον συνέβει το αντίθετο, ερμηνεύεται ως μία έστω και «σιωπηρή αποδοχή από ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, το δίκαιου του αιτήματος». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε περιοχές με μονάδες της ΔΕΗ προβαίνουν στην εκτίμηση ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί υπερβαίνει και τις καλύτερες προσδοκίες», εννοώντας το προφανές ότι δηλαδή «η κίνηση του Α. Τσίπρα υπερέβει τις κομματικές γραμμές και άγγιξε τη συνολική κοινωνική συνείδηση». Γεγονός που ερμηνεύεται ότι η συγκρότηση του παλλαϊκού μετώπου ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα και με δεδομένο ότι ο «χρόνος κυλάει υπέρ μας», η έντονη πολιτικοποίησή του θα του προσδώσει τα χαρακτηριστικά ενός ευρέως «δημοκρατικού κινήματος, ικανού να προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις». 

Μια δεύτερη ανάγνωση που αφορά τον κυβερνητικό εταίρο οδηγεί στην εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ, είναι εγκλωβισμένο στην αδιέξοδη τακτική της «άκριτης υποστήριξης της κυβέρνησης», καθιστώντας τον Ευαγ. Βενιζέλο στο κέντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης ενίοψη μάλιστα και του επικείμενου συνέδριου του κόμματός του τον Οκτώβριο, αν μέχρι τότε "δεν έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές". 

Όσον αφορά τη στάση του ΚΚΕ στελέχη που γνωρίζουν καλά το πως λειτουργεί ο Περισσός σίγουρα δεν εξεπλάγησαν από την συμπεριφορά του, «οι δολιχοδρομήσεις του είναι πλέον συστατικό στοιχείο της τακτικής του» λένε στην Κουμουνδούρου, αλλά εκτιμούν πως «μπροστά στο φόβο να εκτεθούν ακόμα και στους δικούς του ψηφοφόρους» θα επιδιώξει να οχυρωθεί πίσω από την εκφρασμένη του θέση, αλλά θα αφήσει ανοικτό το «παράθυρο» της «έμμεσης συνεργασίας». Ελπιδοφόρα μήνυμα χαρακτηρίζεται και η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, με τους οποίους αναζητείται ένας «πρόσφορος τρόπος»" σύσφιξης των πολιτικών σχέσεων. 

Όπως λένε συνεργάτες του Α. Τσίπρα «η αρχή έγινε, είναι στο χέρι μας μαζί με την κοινωνία να οδηγήσουμε στην έξοδο την κυβέρνηση», και προβλέπουν ότι «οι πρόωρες εκλογές θα προκύψουν απο την ίδια την κοινωνία».