Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Συνθήκες πολιτικής σύγκρουσης σε πολλά επίπεδα με απρόβλεπτες εξελίξεις δημιουργούνται μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πολιτική επιστράτευση των απεργών. Η κυβέρνηση με την απόφαση της επιλέγει να συνεχίσει στην εφαρμογή του δόγματος «πυγμή και αποφασιστικότητα» σε συνδυασμό με τη γραμμή «νόμος και τάξη», μια κίνηση που ενδέχεται να οξύνει περισσότερο τα ήδη τεταμένα πνεύματα. 

Πλέον δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση και η απόφαση για επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ συνιστά μια πολιτική κίνηση, υψηλού πολιτικού ρίσκου, καθώς δίνει αφορμή για επιθετικές κινήσεις από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, που έχουν αυξημένη αγωνιστική ετοιμότητα και διάθεση για μετωπική με την κυβέρνηση. 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που εμφανίζεται ενιαίος και χωρίς διχογνωμίες στο ζήτημα της επιστράτευσης, διαπιστώνει σε πρώτη φάση, ότι δεν θα είναι μια εύκολη μάχη, ενώ πρώτιστο μέλημα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου. 

Η κυβέρνηση επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση, αδιαφορώντας για τη σύμπτυξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι πρέπει να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο που είναι απροστάτευτο, ενώ πλήττεται η οικονομική ζωή χιλιάδων πολιτών. 

Ήδη, το κλίμα είναι αρκετά τεταμένο, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να υποχωρήσει η συντεταγμένη πολιτεία έναντι των απεργών που επιλέγουν, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. 

Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες και κυρίως πως θα αντιδράσουν οι απεργοί, οι οποίοι σε πρώτη φάση διεμήνυσαν ότι θα σκίσουν τα φύλλα πορείας. Το κρίσιμο είναι εάν θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε κατάληψη μονάδων της ΔΕΗ, μια κίνηση που θα οξύνει τα πνεύματα, καθώς θα χρειαστεί η κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων. 

Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, καθώς εκτός από την απεργία, θα υπάρχει και το πεδίο της σύγκρουσης στη Βουλή, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στη συγκέντρωση των 120 υπογραφών για να γίνει συζήτηση επί της προτάσεώς του για δημοψήφισμα.