Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ο όλεθρος του πολέμου δεν κάνει διακρίσεις. Δραματικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τα αθώα θύματα της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστινίων, τα παιδιά, θέμα που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα μετά τη φρικτή δολοφονία τριών εφήβων στην παλαιστινιακή Δυτική Όχθη, στη Χεβρώνα.
 
Το τραγικό συμβάν έχει προκαλέσει νέο γύρο έντασης, με την παλαιστινιακή πλευρά να καταγγέλλει νέα κλιμάκωση της ισραηλινής βίας λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων. Η παλαιστινιακή διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, προ ημερών, σε ανακοίνωσή της εκτός από τις καταγγελίες κατά του Τελ Αβίβ, παρέθεσε και στατιστικά του υπουργείου Πληροφοριών της Ραμάλα, σύμφωνα με τα οποία 1.518 παιδιά Παλαιστινίων σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από το Σεπτέμβριο του 2000. 
 
Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε μία αναλογία που προκαλεί τρόμο: Ένα παιδί δολοφονείται από το Ισραήλ κάθε 3 μέρες εδώ και 13 χρόνια, σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, ενώ τα τραυματισμένα παιδιά κατά την ίδια περίοδο υπολογίζονται στα 6.000.
 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 9.000 Παλαιστίνιοι κάτω των 18 ετών έχουν συλληφθεί από το τέλος του Σεπτεμβρίου 2000, με 250 ανηλίκους να κρατούνται αυτή τη στιγμή σε φυλακές του Ισραήλ, εκ των οποίων  47 είναι παιδιά κάτω των 16 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 50% του παλαιστινιακού πληθυσμού είναι κάτω των 18 ετών.
 
Όσο για την ισραηλινή πλευρά; Για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι απώλειες ανηλίκων είναι κατά πολύ μικρότερες, αφού φτάνουν τις 130, σε σύνολο 1.245 θυμάτων συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Από αυτές τις περιπτώσεις συγκλονίζει η δολοφονία ενός βρέφους 10 μηνών το Μάρτιο του 2001 από πυρά ελεύθερου σκοπευτή σε παιδική χαρά.
 
Οι Παλαιστίνιοι φυσικά έχουν να αντιμετωπίσουν σύγχρονα οπλικά συστήματα και έναν οργανωμένο στρατό, όπως και τη σκληρότητα της ισραηλινής κατοχής. Σε έκθεση-κόλαφο για το Ισραήλ, για την περίοδο 2002-2012 που δημοσιοποίησε τον Ιούνιο του 2013, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατήγγειλε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κακομεταχειρίζονται παιδιά από τα παλαιστινιακά εδάφη, κάνοντας ακόμη και χρήση βασανιστηρίων εναντίον αυτών που κρατούνται ή χρησιμοποιώντας άλλα σαν ανθρώπινες ασπίδες.
 
Για την τελευταία καταγγελία επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χρησιμοποιήσει μικρούς παλαιστίνιους για να μπουν αυτοί μέσα σε επικίνδυνα κτίρια πριν από τους ίδιους και για να στέκονται μπροστά από στρατιωτικά οχήματα, αποτρέποντας την ρίψη πετρών. 
 
Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα περισσότερα παιδιά που συλλαμβάνονται κατηγορούνται ότι ρίχνουν πέτρες,  αδίκημα για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών!
 
«Δεν υπάρχει έλεος για τους δολοφόνους παιδιών», δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ αφήνοντας αιχμές κατά της Χαμάς για την απώλεια των τριών εφήβων.
 
Το ίδιο το Ισραήλ φαίνεται να δείχνει έλεος για τους δικούς του δολοφόνους παλαιστινίων παιδιών...