Μετά τις δηλώσεις της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους περί αδράνειας για τις τουρκικές προκλήσεις για της φημολογίας για δήθεν διαφοροποίηση στις θέσεις Αθήνας Λευκωσίας ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος βάζει τέλος στα σενάρια με μια σκληρή ανακοίνωση. 

Όπως αναφέρει «είναι λυπηρό το ότι οι ίδιοι πάντα δήθεν «πατριωτικοί» κύκλοι, που προσπαθούν να εμπορευτούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες,  κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και  Κύπρου. 

Αντιθέτως τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, πάντα  σε στενή συνεργασία και πλήρη ταύτιση, αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την τάξη λόγω της ανευθυνότητας με την  οποία μια ευρωβουλευτής επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την στιγμή που η απερχόμενη ελληνική προεδρία παρουσίαζε τον απολογισμό της δια του Πρωθυπουργού.
Σχετικά  κείμενα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και είναι ευανάγνωστα  και απολύτως σαφή».

Προσθέτει μάλιστα πως «η αντίδραση των δύο υπουργείων ήταν αναγκαία όχι μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος , όχι μόνο γιατί ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αλλά και γιατί έπρεπε να προστατευθεί η εξαιρετική δουλειά των στελεχών των διπλωματικών υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου σε Βρυξέλλες, Αθήνα και Λευκωσία. Όλα τα άλλα είναι ανεύθυνες μικροκομματικές ή  προσωπικές δημαγωγίες για μια στιγμή δημοσιότητας  εν ου παικτοίς».

Ο κ. Βενιζέλος καταλήγει πως «το χειρότερο είναι ότι η ευτέλεια των προθέσεων των παραπάνω κύκλων  αποκαλύπτεται διότι βασικό μοτίβο των παρεμβάσεων τους είναι η δήθεν απόκλιση μεταξύ του Πρωθυπουργού  και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών στην προσέγγιση και διαχείριση επιμέρους θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής  ασφάλειας».

Ας καταλάβουν ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ του Πρωθυπουργού  και του Αντιπροέδρου και επιπλέον επιδίωξη να διαφυλαχθεί στα θέματα αυτά ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το γεγονός ότι, ως  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγω συστηματικά να συνδέω τα εθνικά θέματα με ευτελείς όψεις της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας και το γεγονός ότι  ως εκ τούτου ανέχομαι συχνά - για λόγους προστασίας της διεθνούς εικόνας της χώρας - να εκφέρονται ως δήθεν στρεφόμενες εναντίον μου και εναντίον του κόμματος που ηγούμαι  αντιδράσεις  που αφορούν  κυβερνητικές πολιτικές συμφωνημένες,  φυσικά με τον Πρωθυπουργό, θα ήταν λάθος να εκληφθεί από οποιονδήποτε ως άδεια να φλερτάρει με τους παραπάνω κύκλους, να ασχημονεί ή πολύ περισσότερο να παίζει προσωπικά παιχνίδια με εθνικά θέματα».