Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ότι υπάρχουν εισηγήσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, το γνωρίζαμε και το έχουμε γράψει. Χθες η Real News δημοσιοποίησε ότι αυτός που προτείνει εκλογικό αιφνιδιασμό στον Πρωθυπουργό, είναι ένας από τους πλέον στενούς του συνεργάτες, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Λαζαρίδης ουσιαστικά υιοθετεί το περίφημο σενάριο περί «αριστερής παρένθεσης» και προτείνει να αφήσουν να διαχειριστεί την καυτή πατάτα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο- Νοέμβριο και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει (κάτι πιθανό) να τρέχει (αυτός) και να μην φτάνει για να εξασφαλίσει την Προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών και τελικά να αναγκαστεί να πάει αυτός σε εκλογές τον Μάρτιο. Και τότε να ηττηθεί και να κλείσει η «αριστερή παρένθεση».

Το σενάριο έχει κάποιους υποστηρικτές στους κόλπους της κυβέρνησης και πολλούς οι οποίοι διαφωνούν κάθετα. Με την επισήμανση ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο Πρωθυπουργός, θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε γιατί διαφωνούν αυτοί οι οποίοι διαφωνούν.

Τον Φθινόπωρο η κυβέρνηση δεν θα έχει προλάβει να υλοποιήσει ούτε ένα από τα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών- που λέει και ο Σαμαράς. Δηλαδή ούτε ένας πολίτης δεν θα έχει δει έστω και μια μέρα πιο άσπρη από τη σημερινή. Ο Σαμαράς λοιπόν και τα στελέχη της ΝΔ, δεν θα κάνουν προεκλογική εκστρατεία αλλά… εκδρομή στο Ζάλογγο.

Αμέσως μετά θα κληθούν να διαχειριστούν το κύμα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης που θα ξεσπάσει στη ΝΔ. Και αυτό για περίπου πέντε μήνες. Έως ότου πλησιάσει η ημερομηνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα μπορέσουν;

Στο χρονικό διάστημα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχουν να διαχειριστούν την αναδιάρθρωση του χρέους και όσα προκύπτουν από τα μνημόνια. Τι θα καταφέρουν; Αν υποθέσουμε το χειρότερο- ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα, η χώρα θα έχει κυλήσει σε γκρεμό και ουδείς μπορεί να ορκιστεί ότι η κοινή γνώμη θα έχει μεταστραφεί υπέρ του Α. Σαμαρά.

Για τους προαναφερόμενους λόγους, οι πολέμιοι της πρότασης για εκλογικό αιφνιδιασμό (σ.σ. σιγά τον αιφνιδιασμό) αντιπροτείνουν ότι η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει τη δουλειά της σωστά. Να πάρει μέτρα ανακούφισης των πολιτών, να διαπραγματευτεί και να πετύχει καλή συμφωνία για το χρέος. Να δημιουργήσει κλίμα ελπίδας. Και έτσι, αν δεν υπάρξουν 180 βουλευτές, να πορευτεί στις κάλπες με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και να ζητήσει να ολοκληρώσει το έργο της.

Είπαμε ότι ο Σαμαράς θα αποφασίσει. Αν ήταν όμως να στοιχηματίσουμε, θα ποντάραμε ότι δεν θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο.