Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε επιλέξει την πολιτική της σκληρής σύγκρουσης με τους ανθρακωρύχους που συγκλόνισε τη Μεγάλη Βρετανία, καθ΄ υπόδειξη των συμβούλων της, σερ Τιμ Μπελ και Μόρις Σάατσι, οι οποίοι συμβουλεύουν ακόμη και σήμερα το Συντηρητικό Κόμμα (Τόρις) και τον ηγέτη του Ντέιβιντ Κάμερον. 

Η κυβέρνηση εμπνευσμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτή την ιστορική επιλογή της ιέρειας του νεοφιλελευθερισμού, επέλεξε για μια ακόμη φορά, τώρα με τους απεργούς της ΔΕΗ, να στήσει σκηνικό πολιτικής σύγκρουσης σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα που βρίσκεται.

Με «σκηνοθέτη» το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάστηκε μια μετωπική σύγκρουση, αλλά πριν ακόμα ξεκινήσει, έληξε καθώς την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ακολούθησε η λήξη της απεργίας των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι επιλέγει μια στρατηγική αναζήτησης «εχθρών» σε κοινωνικό πεδίο, παρά το γεγονός ότι προτάσσει τον όρο «συναίνεση». Ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε ότι πρέπει να επιχειρήσει να πείσει ότι είναι αποφασισμένος για ρήξεις με την ελπίδα να ανατρέψει τους δυσμενείς συσχετισμούς που καταγράφονται για το κυβερνών κόμμα. Η επίταξη ήταν μονόδρομος.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, εκτός από τη «μικρή ΔΕΗ», μεταξύ άλλων στη μετωπική σύγκρουση και σε άλλα ζητήματα, ώστε να μην δώσει την ευκαιρία στους πιστωτές να επαναλάβουν τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης και από την άλλη για να κερδίσει και το κεντρογενές μεταρρυθμιστικό εγχώριο ακροατήριο.

Ο πρωθυπουργός, παρά τα αρνητικά μηνύματα, εκτιμά ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα, αν η κυβέρνησή του επιστρέψει στην πολιτική ουσία μέσω της σύγκρουσης με συντεχνίες και, όπως λέει σε συνομιλητές του, με «οργανωμένα συμφέροντα», που αντιδρούν εδώ και πολλά χρόνια στις όποιες αλλαγές έχει επιχειρηθεί να προωθηθούν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταλήξει ότι πρέπει να προχωρήσει στη μετωπική σύγκρουση αδιαφορώντας για την «κοινωνική αντιπολίτευση» που θα έχει απέναντί του, καθώς εκτιμά ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από το «εφήμερο», όπως το χαρακτηρίζει, πολιτικό κόστος.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει, σύμφωνα πάντα με τους συνομιλητές του, ότι το προσωπικό του στοίχημα είναι να επιτύχει μια στρατηγική νίκη, κατ΄ αυτόν στο πεδίο της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την κυβερνητική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού τόσο στην οικονομία όσο και σε άλλα πεδία θα καθορίσουν εν πολλοίς το πολιτικό τοπίο και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριαρχεί η άποψη ότι «σε μια αλλαγή που επιχειρείται είναι φυσικό να υπάρχουν αντιδράσεις». Ο Πρωθυπουργός επιμένει στη λογική ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις. Αυτές οι «τολμηρές αποφάσεις», κατά την κυβέρνηση, αφορούν τις νέες κινήσεις και η σύγκρουση φαίνεται ότι είναι προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά και προπαρασκευάστηκε εδώ και αρκετό καιρό. 

«Όλα θα κριθούν στην πράξη» επισημαίνουν πιο ψύχραιμα κυβερνητικά στελέχη που δεν παραβλέπουν τη δυναμική η οποία έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, που σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις και μάλιστα από μια «αδύναμη κυβέρνηση», όπως τη χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση