Γράφει η Ελένη Καλογερόπουλου 

Η υπαναχώρηση των εργαζομένων στην ΔΕΗ από τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει ήταν αναμενόμενη για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως λένε η  επιστράτευση και η διαδικασία της επίδοσης των σχετικών εγγράφων στους εργαζόμενους δεν άφηνε κανένα περιθώριο  ελιγμών.

«Η απόλυτη κυβερνητική στάση -ότι οποίος μετά την επιστράτευση δεν πάει στην εργασία του θα απολυθεί - έφερε τη  λήξη της απεργίας  σημειώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως είναι γνωστό  κάθε σπίτι έχει και έναν άνεργο και δεν αντέχει καμία άλλη οικονομική απώλεια. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στην επιστράτευση είπε « Ο αυταρχισμός με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ μέσω της επιστράτευσης τους, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση Σαμαρά μαζί με την ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζει χτυπάει και την ίδια τη δημοκρατία»

Παρά το γεγονός ότι οι διακόπτες θα μείνουν... στην θέση τους αφού πλέον οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αναζητούν άλλους τρόπους αντίδρασης στα κυβερνητικά σχέδια τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν στις θέσεις του . «Είναι φανερό πως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τη μικρή-ιδιωτική ΔΕΗ εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας» λένε.

Όμως ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και το θέμα του δημοψηφίσματος. «Η κυβερνητική απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ αποκαλύπτει και το φόβο της απέναντι στον ελληνικό λαό και στη δυνατότητά του να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης .

Οι συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν  ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα είχε σημαντικά αποτελέσματα αφού αφ’ ενός έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση αφ’ ετέρου έβαλε τις βάσεις για συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να συναντηθεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τους εκπροσώπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συζητηθούν κάποιες πρώτες ιδέες σχετικά με το θέμα αυτό.  


Μάλιστα παρά τις επιφυλάξεις του ΚΚΕ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι δεν είναι αδύνατον να βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 120 βουλευτών που θα υπερψηφίσει την πρόταση τους. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η εφημερίδα ΑΥΓΗ ανέφερε ως παράδειγμα την συνθήκη της Λισαβόνας το 2008 όπου οι ψήφοι των κομμάτων αθροίστηκαν  παρά τις διαφορετικές απόψεις τους.

« Μετά την ψήφιση από την Βουλή (στις 11/6/2008) της Συνθήκης της Λισαβόνας,- αναφέρεται στην εφημερίδα- στις 17/6/2008, σε ειδική ημερήσια διάταξη, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τότε υπήρχαν 4 διαφορετικές προτάσεις: 101 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ + 22 βουλευτών του ΚΚΕ +14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ +10 βουλευτών του ΛΑΟΣ. Είναι φανερό πως τα κόμματα κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών τους αθροίστηκαν και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120, ώστε να γίνει η ειδική ημερήσια διάταξη. «

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης  για το θέμα αυτό . Όπως λένε ο υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εκλέγονται στην Δυτική  Μακεδονία βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση δεδομένου ότι οι τοπικές κοινωνίες ,δηλαδή οι ψηφοφόροι αντιδρούν έντονα.