Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

«Oι πιστωτές της Ελλάδας επιστρέφουν στην Αθήνα εν μέσω ανησυχιών για καθυστερήσεις στη δημοσιονομική εξυγίανση εξαιτίας μιας σειράς από αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις» αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι δανειστές θα συναντήσουν ένα... τεταμένο κλίμα λόγω των υπαλλήλων της ΔΕΗ που θέλουν να εμποδίσουν την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.

«Η κυβέρνηση συνεργασίας πήρε ένα δρακόντειο μέτρο για να αναγκάσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στις εργασίες τους» επισημαίνει η Guardian για την επιστράτευση των υπαλλήλων της ΔΕΗ, ενώ προχωρά σε λεπτομερή αναφορά στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τους μισθούς και τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Πάντως αξιωματούχοι της τρόικας εκφράζουν φόβους ότι τυχόν αλλαγή των δεδομένων θα εκτρέψει ακόμη περισσότερο το ήδη υπάρχον χρηματοδοτικό κενό, σχολιάζει η εφημερίδα, σχετικά με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές ορισμένες περικοπές μισθών.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την περσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να ακυρώσει τις περικοπές στους δικαστές, γεγονός που «θεωρήθηκε σημαντικό πλήγμα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους ανατροπές θα κοστίσουν ακριβά στην κυβέρνηση, αλλά και στα κρατικά ταμεία», αναφέρεται.

Το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει τώρα το τιτάνιο έργο να πείσει τον μεγάλο σκεπτικισμό των πιστωτών δηλώνοντας πως μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, «είναι τρελό τα δικαστήρια να δίνουν εντολές στην κυβέρνηση».

Τέλος, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου στη βρετανική εφημερίδα: «Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το χρέος δεν θα είναι κοντά στα 12 δισ. ευρώ».