Την εμπιστοσύνη του για το μέλλον των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και τον σταθεροποιητικό ρόλο τους για ολόκληρη την περιοχή υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην τουρκική Hurriyet Daily News ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Τουρκία και η Ελλάδα θα μπορούσαν «να δώσουν νέα ώθηση για να ξεπερασθούν τα χρόνια σημεία διμερούς τριβής», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι «σε μια εποχή αβεβαιότητας και περιφερειακής αστάθειας στην ανατολική Μεσόγειο, η ελληνοτουρκική συνεργασία είναι ένα μείζον επίτευγμα που πρέπει να διαφυλαχθεί, επειδή είναι ένας σταθεροποιητικός παράγων για ολόκληρη την περιοχή».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για δυνατότητα τρίτης συνάντησης του κοινού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας πριν από το τέλος του 2014.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε φθάσει στο σημείο όπου, ακόμη κι αν διαφωνούμε, μπορούμε να συζητούμε πράγματα με πολιτισμένο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναζητούμε επίσης τρόπους για να αναβαθμίσουμε τη διμερή συνεργασία μας σε όλους τους τομείς – ιδιαίτερα στην ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Αυτό γυρίζει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας:

«Πιστεύω πως η τρίτη συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους (...) και πως θα είναι παραγωγική εφόσον ακολουθήσουμε νέες οδούς πρακτικής συνεργασίας και επιταχύνουμε την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι περιμένουν μια «θετική απάντηση» από τους Τουρκοκυπρίους στις πρόσφατες προτάσεις. «Στην παρούσα φάση περιμένουμε μια ανταλλαγή προτάσεων από τις δύο πλευρές για όλα τα θέματα των συνομιλιών, όπως έχει συμφωνηθεί. Πιστεύουμε επίσης πως θα ήταν θετικό αν υπήρχε μια ευνοϊκή απάντηση από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και από την πλευρά της Τουρκίας στις πολύ εποικοδομητικές προτάσεις που έγιναν από τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επικεντρώνοντας στο άνοιγμα της Αμμοχώστου» δήλωσε.

Παράλληλα, συνέδεσε το ζήτημα το ζήτημα της Κύπρου με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας και η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει συστηματικά και ειλικρινώς αυτή την προοπτική, εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις ενταξιακές υποχρεώσεις της» τόνισε.

Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου –και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας– και η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της Κύπρου, σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει την περιφερειακή κατάσταση, καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο πόλο περιφερειακής σταθερότητας που θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».