current views are: 1

7 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση11:15

Financial Times: «Ενδείξεις ανάκαμψης για την Ελλάδα μετά από χρόνια πόνου»

Eκτενείς αναφορές στην ελληνική οικονομία κάνουν οι βρετανικοί Financial Times τονίζοντας τα σημάδια ανάκαμψής της που διαφαίνονται, όπως και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν για να γίνει βιώσιμη η ανάπτυξή της.

Δημοσίευση 11:15’
αρθρο-newpost

Eκτενείς αναφορές στην ελληνική οικονομία κάνουν οι βρετανικοί Financial Times τονίζοντας τα σημάδια ανάκαμψής της που διαφαίνονται, όπως και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν για να γίνει βιώσιμη η ανάπτυξή της.

Eκτενείς αναφορές στην ελληνική οικονομία κάνουν οι βρετανικοί Financial Times τονίζοντας τα σημάδια ανάκαμψής της που διαφαίνονται, όπως και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν για να γίνει βιώσιμη η ανάπτυξή της.

«Ενδείξεις ανάκαμψης για την Ελλάδα μετά από χρόνια πόνου», είναι ο τίτλος άρθρου που αναφέρει τη φετινή χρονιά αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, που θα επιταχυνθεί το 2015, καθοδηγούμενος από τη μεγάλη άνοδο του τουριστικού τομέα, την αναθέρμανση των έργων υποδομών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την αύξηση των δανείων από τις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες.

«Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τον Απρίλιο έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, ενθαρρύνοντας τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών να παρακολουθούν στενότερα τις ελληνικές εταιρείες που άντεξαν στην κρίση. Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο δείχνουν ότι τα έσοδα κινούνται εντός του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει ότι η βελτίωση στην είσπραξη των φόρων συνεχίζεται, παρά το ότι μία μικρή ομάδα Ελλήνων που έχουν πολιτικές διασυνδέσεις είναι ακόμη σε θέση να αποφεύγουν να πληρώνουν το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων» επισημαίνουν οι FT.

Η οικονομική εφημερίδα πάντως υπογραμμίζει ότι πρέπει να ξεπεραστούν περισσότερα εμπόδια πριν μπορέσει η Ελλάδα να ισχυριστεί ότι κινείται προς μία βιώσιμη ανάκαμψη. Τα εμπόδια είναι τα εξής:

  • Οι ασκήσεις αντοχής (stress tests), στις οποίες θα υποβάλει εφέτος τις τράπεζες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες αναμένεται να δώσουν μία ακριβή εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, να ξεκαθαρίσουν τη συζήτηση που γίνεται από καιρό σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους και να οδηγήσουν σε διαγραφές προβληματικών δανείων σε μία κλίμακα που θα εμποδίζει εταιρείες «ζόμπι» να αντλούν κεφάλαια που χρειάζονται οι υγιείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους.
  • Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτές, σημειώνει η εφημερίδα, γίνονται πιο πολύπλοκες από τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν σχετικά με το αν θα πρέπει να προσφερθεί στην Ελλάδα ακόμη ένα «κούρεμα» του χρέους της, επιπλέον αυτού που έγινε το 2012, ή να υπάρξει συμφωνία με βάση την πρόταση για τη μείωση του επιτοκίου και μία επιμήκυνση του χρόνου λήξης του χρέους.
  • Τρίτη ανησυχία σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια. «Εάν το κοινοβούλιο δεν μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων, θα πρέπει να γίνουν γενικές εκλογές, οι οποίες θα οδηγούσαν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκόπων, στον σχηματισμό μίας άλλης κυβέρνησης συνασπισμού. Αυτό θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και να καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική για τους επενδυτές», αναφέρει η εφημερίδα.
  • Τέταρτος «πονοκέφαλος» το πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος από την ΕΕ στο τέλος της φετινής χρονιάς, αν και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εκταμιεύει επιπλέον 16 δισ. ευρώ τους επόμενους 18 μήνες.

Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας, σημειώνεται ότι το ΔΝΤ εξέφρασε, για πρώτη φορά μετά τον εκτροχιασμό του προγράμματος το 2011, συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ελλάδας, αναφέροντας την «εξαιρετικά μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή» της χώρας και την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Το διψήφιο ποσοστό ελλείμματος του προϋπολογισμού έγινε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, χάρη στις δρακόντειες περικοπές δαπανών και την πρωτοφανή ώθηση για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

«Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις απέχουν ακόμη από μία νίκη επί των παλαιών συνηθειών», είναι ο τίτλος τρίτης αναφοράς στην οποία υποστηρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως η εξάλειψη του φαινομένου των συντάξεων που δίνονταν σε πεθαμένους και η καταστολή της φοροδιαφυγής, βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος εκσυγχρονισμού, στο οποίο έχει βασισθεί η Ελλάδα μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσής της τον Μάιο του 2010.

«Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι αν κλονισθούν αυτές οι προσπάθειες, εξ αιτίας μίας αποτυχίας να αναθεωρηθούν παρασιτικές συμπεριφορές και συμπεριφορές δυσπιστίας έναντι του κράτους που χρονολογούνται από τις πρώτες ημέρες της ανεξαρτησίας τη δεκαετία του 1830, ο πόνος και τα δεινά που υπέστη η ελληνική κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια δεν θα άξιζαν τον κόπο» επισημαίνουν οι Financial Times προσθέτοντας:

«Η ελληνική κρίση ήταν πάντα κάτι πολύ περισσότερο από τις δυσθεώρητες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, τις άκαμπτες αγορές εργασίας και τη συμπεριφορά τύπου καρτέλ επιχειρήσεων και επαγγελματικών ομάδων του ιδιωτικού τομέα. Επρόκειτο, συνεχίζει το άρθρο, για τις κοινωνικές συμπεριφορές, τον σεβασμό του νόμου και την ανάγκη μίας καλύτερης σχέσης μεταξύ των πολιτών και του κράτους».


σχετικα αρθρα