Με εσωκομματικές αιχμές αλλά και με «πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Στις εκλογές του Μαΐου κερδήθηκε το στοίχημα της σταθερότητας και της ομαλής εθνικής πορείας προς την έξοδο από την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι «ο λαός δεν στήριξε το δίλημμα που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για συνολική αμφισβήτηση της κυβέρνησης». Το 8% δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό ποσοστό για μια παράταξη όπως το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κρίση έφερε τα πάνω κάτω, σημείωσε.

Νέος εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, να είναι το τρίτο κόμμα, ώστε να πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για στελέχη της παράταξης που υπονόμευσαν την προσπάθεια του κόμματος. «Υπήρξαν ενεργά στελέχη, αδρανή στελέχη, στελέχη που ήταν ανοιχτά εχθρικά και στελέχη που είχαν ύπουλο υπονομευτικό ρόλο».

«Δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Ελιά»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι η «Ελιά» είναι κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ που αποτελεί τον κορμό της. «Ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή Ελιά», κάνοντας λόγο για «δήθεν αντίθεση, που δεν υπάρχει».

«Δεν θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στενεύει, θέλουμε μια παραταξιακή προσέγγιση που διευρύνεται όσο μπορεί» σημείωσε. Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε ο φετινός εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη να γίνει με τη διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης ,στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, η οποία θα εκτιμήσει τα πολιτικά δεδομένα αλλά θα δώσει βήμα στις οργανώσεις, στην κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, τα κινήματα. Είπε ακόμα ότι τα εγκαίνια της ΔΕθ πρέπει να είναι ευκαιρία οργανωμένου διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με τους κοινωνικούς εταίρους σε σχέση με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε ότι είχε μιλήσει για ένα ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης, ως πρόταση προς όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου, για να προσθέσει πως αυτό που προηγείται είναι ο διάλογος, η συνεννόηση στη βάση των μεγάλων πολιτικών ερωτημάτων που αφορούν την πορεία του έθνους. Τόνισε ότι «το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων μας εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα των γενικών πολιτικών εξελίξεων» και πως «αρά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ισότιμα και να καταλήξουμε σε συναινετικές λύσεις». «Πρέπει όμως να δούμε πώς διαμορφώνεται ο ρυθμός των εξελίξεων κι αυτό έχει σχέση με την διαπραγμάτευση για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση και με την εκλογή του ΠτΔ, άρα έχει σχέση με το ερώτημα του κόσμου πόσο πολιτικό και εθνικό χρόνο έχουμε μπροστά μας».

«Λάθος οι εκλογές το 2009»

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπάρχει ένα ζήτημα «δική μας επαναξιολόγησης και αυτοκριτικής γιατί κι εμείς το 2009 προκαλέσαμε εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του νέου ΠτΔ».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «το αποτέλεσμα είναι -για όλους εμάς που αγωνιστήκαμε για τη γραμμή αυτή, δεν διαφοροποιώ κανέναν ούτε τον εαυτό μου-, λόγω των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει όλο το δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης της κρίσης», για να συμπεράνει -με αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι «η ιστορία διδάσκει ότι κάθε φορά που υπήρξε θεσμικός εκβιασμός σε σχέση με τον ΠτΔ, όποιος τον έκανε δεν βγήκε κερδισμένος». Υπενθύμισε ότι κάποτε η «συντηρητική παράταξη αμφισβήτησε τον εκλεγμένο ΠτΔ και μετάνιωσε γι' αυτό». Είπε ακόμα ότι «πρέπει να έχουμε το θάρρος και την ειλικρίνεια να αξιολογήσουμε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις δικές μας συμπεριφορές στο ζήτημα αυτό».

«Η κατάρα της εσωστρέφειας»

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την «κατάρα της εσωστρέφειας», κάνοντας αναφορά στη συζήτηση για την ηγεσία της παράταξης που, όπως τόνισε, «είναι ηγεσία εθνικής ανάγκης και όχι ηγεσία πολυτέλειας όπως ήταν κάποτε».

«Η βάση της παράταξης, μου έχει αναθέσει εξαιρετικά τιμητικό ρόλο τον Μάρτιο του 2012 και είναι υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ στον ρόλο αυτό. Οφείλω πολλά στην παράταξη αλλά κι εγώ έχω αγωνιστεί και αγωνίζομαι να την τιμήσω» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι έχει πλήρη συνείδηση του ρόλου του, της αποστολής και της ευθύνης του και του ιστορικού χρόνου και επισήμανε ότι οι προτεραιότητές του είναι να διαφυλαχθούν ο τόπος και η παράταξη. «Και είναι δυσάρεστο και λίγο κωμικό να αντιστρέφονται οι ρόλοι και να κρίνονται κριτές οι κατεξοχήν υπεύθυνοι» συμπλήρωσε.

Ολομέτωπη επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται αφενός να ξεχάσει την «αγωνιστική ήττα» του στις εκλογές του Μαΐου «που δεν κατάφερε να πλήξει την κυβερνητική σταθερότητα» και, αφετέρου «να ξεχάσει τον εσωτερικό διχασμό του» και ότι γι' αυτόν τον λόγο «επαναφέρει τη γραμμή της εφόδου» και «δημιουργεί συνεχώς τεχνητή ένταση για να υπάρχει ως παράταξη». Είπε ότι «αυτό δεν συνιστά κυβερνητική αντιπρόταση, αντίθετα κυριαρχεί η συντεχνιακή αντίληψη περί πολιτικής», προσθέτοντας ότι «γνωστοί παλαιοσυνδικαλιστές που εκπροσωπούν μια από τις πιο αρνητικές εκδοχές του ΠΑΣΟΚ καθοδηγούν την αντιπολίτευση που επαγγέλλεται το νέο».

Επισήμανε, ακόμα ότι, «το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό κανείς δεν μπορεί να θέτει υπό ομηρία τα θέματα αυτά, κανείς δεν έχει στην ιδιοκτησία του τα δημόσια αγαθά. Η κοινωνία θέλει τις διαρθρωτικές αλλαγές» είπε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι υπάρχουν δύο γραμμές: «Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, του συντεχνιασμού, της παρεμπόδισης διαρθρωτικών αλλαγών, της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, του δημοψηφίσματος υποτίθεται στο όνομα της ακινησίας στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, η συσχέτιση αυτής της γραμμής με το μείζον εθνικό θέμα της προεδρικής εκλογής και επιδίωξη πρόωρων εκλογών αντί της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Σχολιάζοντας τα περί δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «εάν υπάρχει πράγματι ενιαία πρόταση 120 βουλευτών θα το δούμε, ενιαία και ταυτόσημη, του συνταγματικού τόξου θέλω να ελπίζω, χωρίς να υπολογίζεται η Χρυσή Αυγή, θα υπάρξει άμεση απάντηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, γιατί τίποτα δεν μπορεί να μένει σε εκκρεμότητα. Τόνισε δε, ότι πρέπει να αποσυνδεθεί για λόγους θεσμικής σοβαρότητας και εθνικού συμφέροντος αυτή η προσπάθεια από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία «πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα με σαφήνεια».

Τρόικα και προαπαιτούμενα

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα κα ιτη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «βγαίνουμε από αυτόν τον καταναγκασμό, από αυτή τη στρούγκα» και σημείωσε:

«Όμως, τα βλέπουμε με τον πιο θετικό, προοδευτικό και αναπτυξιακό τρόπο, με συνέπεια σε σχέση με τους εταίρους, αλλά μας ενδιαφέρει και η συνέπεια σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Επ' αυτού χαρακτήρισε «βλαπτική» οποιαδήποτε διαίρεση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε συνεπείς και αμφίθυμους, σε εκσυγχρονιστές και λαϊκιστές και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί η εικόνα μιας ατέλειωτης διαπραγμάτευσης με παρατεταμένη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να ξανατροφοδοτοηθεί η διεθνής συζήτηση και η αμφιβολία για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο, για το αν χρειάζονται και υπάρχουν νέα μέτρα», τα οποία, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν. Τόνισε δε ότι «δεν θέλουμε πολιτικές χάρες από τους εταίρους μας, αλλά σαφές πολιτικό πλαίσιο που επιτρέπει την ορθή ανάγνωση των τεχνικών δεδομένων», τα οποία είπε ότι μπορούν να αποβούν ένας μοχλός για να προχωρήσουμε δυνατά.