Το ενδεχόμενο να συναθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη και αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα εξετάζεται σοβαρά από το προεδρείο της Βουλής. Ωστόσο, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης διεμήνυσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την εξεταζόμενη άποψη, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις, που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ξεχωριστή πρόταση θα καταθέσει και η ΔΗΜΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως διαμήνυσε σήμερα, είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.