Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Καλοκαιρινό «πυρετό» προκαλεί στα κομματικά επιτελεία και ιδιαίτερα σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του ενδεχόμενου δημοψηφίσματος για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με την Κουμουνδούρου να αναμένει «απαντήσεις» και υπογραφές από ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αισιοδοξία για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών με στόχο την έναρξη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν το αίτημα για δημοψήφισμα, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, επίσης, θα έχουν θετική στάση, ωστόσο αναμένουν την συνολική τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη το απόγευμα σήμερα. Σημειώνεται ότι οι 13 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Τα «σημάδια» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι και τόσο θετικά.

Στη ΔΗΜΑΡ υπάρχει «ρήγμα». Πέντε βουλευτές, από τους 12 συνολικά, της Αγίου Κωνσταντίνου, οι Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα μαζί με τον Γρηγόρη Ψαριανό -που εκτιμάται ότι θα τηρήσει την ίδια στάση- δεν θα στηρίξουν την πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ με μία αιχμηρή ανακοίνωση άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας το κλίμα για το κατά πόσο είναι διατεθειμένος ο Περισσός να συμφωνήσει για τις υπογραφές των 12 βουλευτών του. «Η περίπτωση της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι η βάρβαρη πολιτική και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με ένταση της εργατικής - λαϊκής πάλης και ανασύνταξη του κινήματος σε ρήξη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όχι με τακτικισμούς όσων φιλοδοξούν να διαχειριστούν τη σημερινή βαρβαρότητα, σε βάρος πάντα του λαού» ανέφερε με νόημα ο Περισσός.

Εάν δεν στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Περισσός και Αγίου Κωνσταντίνου ο «μαγικός» αριθμός δεν θα συμπληρωθεί και η πρόταση για δημοψήφισμα θα πέσει στο κενό.