Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε. Θα προχωρήσουν σε ένα συνέδριο και όχι πρώτα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της «Ελιάς». Το συνέδριο θα είναι ιδρυτικό της Δημοκρατικής Παράταξης. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι.

«Ελιά» τέλος λοιπόν και το θέμα είναι αν η επόμενη κίνηση θα είναι το τέλος του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για μια ουσιαστική, ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη πρόταση προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Όπως θυμάστε, το βράδυ των Eυρωεκλογών, στις 25 Μαΐου, εξήγγειλα ιδρυτικό συνέδριο της Παράταξης, που θα επιδιώξουμε να γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Αυτή τη θέση την υιοθετεί ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο και την εισηγείται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία καλείται να εξειδικεύσει και να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου του 2013, που άνοιγαν ακριβώς την προοπτική αυτή της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί μια εθνική οργανωτική επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου, στην οποία θα εκπροσωπείται το ΠΑΣΟΚ από το Πολιτικό Συμβούλιο του και από ορισμένα άλλα στελέχη του που έχουν καθήκοντα σχετικά με την οργάνωση του συνεδρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο θα εκπροσωπούνται «και όλοι οι άλλοι χώροι, όλοι οι άλλοι φορείς, όλες οι άλλες οντότητες», ενώ όπως πρόσθεσε, το Πολιτικό Συμβούλιο του ζήτησε να έχει το περιθώριο να προσθέσει πρόσωπα «που θέλουν να στρατευθούν ή να επαναστρατευθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια». «Και επειδή είναι πρόσωπα εμβληματικά», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «πρέπει να μετέχουν και στην επιτροπή αυτή».

Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα οργανωθεί μια μεγάλη συνδιάσκεψη επετειακού χαρακτήρα στις 2 και στις 3 Σεπτέμβρη, «με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων μας, όλων των συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών στελεχών και των κινημάτων».

Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου στην αίθουσα τύπου έγινε αγώνας από τους ανθρώπους του κόμματος για να μη φαίνεται το λογότυπο της «Ελιάς» στις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην αρχή το βήμα είχε λογότυπο της «Ελιάς» οπότε με την παρέμβαση της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ αντικαταστάθηκε με ένα αναλόγιο που είχε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Και στο φόντο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.