«Προπαγάνδα» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής του Γερμανικού ευρωσκεπικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD).

Ο Μπερντ Λούκε, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία επεσήμανε πως η έκδοση κρατικών ομολόγων πρόκειται πρακτικά για ένα «χωριό Ποτέμκιν» αφού όπως σημείωσε, πραγματοποιήθηκε με την εγγύηση της ΕΚΤ.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα καθαρό παραμύθι προπαγάνδας το ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λούκε και προσέθεσε:

«Διότι η Ελλάδα μόλις έλαβε μια ακόμη δόση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που συνέβη εκεί μπορεί να το πει κανείς με δυο λόγια: "Ελλάδα, πήγαινε τώρα σε παρακαλώ στις χρηματαγορές και τοποθέτησε τρία δισεκατομμύρια σε κρατικά ομόλογα". Αυτό που φτιάχτηκε είναι ένα "χωριό Ποτέμκιν"».

Ταυτόχρονα όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγγυήθηκε για το χρέος της Ελλάδας και έτσι, πήρε από τις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους τώρα ελληνικό χρέος όλο το ρίσκο.