Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σε σκληρό παιχνίδι πόκερ εξελίσσεται η πολιτική διαμάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» καθώς η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγεμονεύσει στον αντιπολιτευτικό χώρο, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πυροδότησε πλήθος κινήσεων από όλους τους παίκτες που, προφανώς, ουδόλως επιθυμούν την «απορρόφησή» τους από την Κουμουνδούρου.

Έτσι, μετά το ΚΚΕ που πρώτο έσπευσε να σημειώσει ότι θα καταθέσει δική του πρόταση, ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα υποβάλλει διαφορετική πρόταση δημοψηφίσματος από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στο χορό μπήκε και η Χρυσή Αυγή με δική της πρόταση!

Σε αυτό το σκηνικό πολυδιάσπασης έγινε η παρέμβαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος και είπε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πώς αν οι προτάσεις «συναθροίζονται» και υπερβαίνουν τις 120 υπογραφές βουλευτών, τότε η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και ο ίδιος είναι έτοιμος να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια εντός του Σαββατοκύριακου.

Η κίνηση Μεϊμαράκη, που ήρθε ως απάντησε σε όσα σχολιάζονταν εδώ και ημέρες περί του τί είχε συμβεί το 2009 για τη συνθήκη της Λισαβόνας και νωρίτερα για το Ευρωσύνταγμα, έρχεται να στείλει το μπαλάκι πίσω στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο ξεκίνησε και η συζήτηση περί δημοψηφίσματος. Διότι πολύ απλά, ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να μην μπορεί να εξασφαλίσει τους 120 βουλευτές που απαιτούνται για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, χωρίς τη Χρυσή Αυγή! Θα το αποδεχτεί; Μένει να φανεί.
Αλλά ας δούμε τα δεδομένα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71 βουλευτές, οι ΑΝΕΛ, που έχουν ήδη δηλώσει ότι στηρίζουν, 14 (περιλαμβάνεται και ο συνεργαζόμενος Ν. Νικολόπουλος) ενώ η ΔΗΜΑΡ 13 βουλευτές. Αν υποτεθεί ότι αθροίζονται όλοι οι παραπάνω βουλευτές, ο αριθμός φθάνει τους 97 βουλευτές. Αν, δε, συνυπολογιστούν οι 7-8 εκ των ανεξάρτητων που, σίγουρα, θα στηρίξουν η πρόταση για το δημοψήφισμα φτάνει τους 105 βουλευτές. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Η πρόταση του ΚΚΕ, που προβλέπει την ακύρωση όλων των νόμων που βασίζονται σε ευρωπαϊκές ή μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, δεν μπορεί να συναθροιστεί με τις άλλες και, προφανώς, οι βουλευτές του Περισσού δεν πρόκειται να συρθούν για να υπογράψουν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι αν συνέβαινε η έκπληξη, ωστόσο, και πάλι δεν θα έφταναν καθώς θα υπολείπονταν το 120 που απαιτεί το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Άρα φτάνουμε στη Χρυσή Αυγή και στους 16 βουλευτές της, η παρουσία των οποίων – σε αυτή τη φάση στη Βουλή – δεν απαιτείται.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας; Θα δεχτεί να συναθροιστεί η πρόταση της Χρυσής Αυγής με τη δική του, ενώ επισήμως η Κουμουνδούρου δηλώνει ότι δεν θα απευθυνθεί στη Χ.Α. για το δημοψήφισμα. Θα εμφανιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση να συμπράττει με τη νεοναζιστική οργάνωση ή όχι;

Η επιλογή δεν είναι εύκολη. Ειδικά από τη στιγμή που, ακόμη κι αν αθροιστούν τώρα οι 120 υπογραφές και τεθεί η πρόταση δημοψηφίσματος στην Ολομέλεια, λίγα θα αλλάξουν επί του πρακτέου μιας και είναι απίθανο να βρεθούν, σε δεύτερη φάση, οι 180 βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου η πρόταση να εγκριθεί και το ερώτημα για τη «μικρή ΔΕΗ» να τεθεί, εν τέλει, υπόψιν των πολιτών.