«Η συζήτηση περί “Ελιάς” δεν μπορεί να οδηγεί σε απαξίωση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε κατά την τοποθέτησή του στη του πολιτικού συμβουλίου του κινήματος ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορεί να διαλύεται ένα ιστορικό κίνημα στο όνομα μιας ψευδαίσθησης που λέγεται “Ελιάς”, στο όνομα ανύπαρκτων σχηματισμών», οι οποίοι όπως είπε «οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ακόμη μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια ο κ. Καρχιμάκης σημείωσε πως η ιστορία και η προσφορά του ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό ιστορικό γεγονός και όχι ως μοχλός υπεράσπισης της προσφοράς του,ως μοχλός έμπνευσης, ως μοχλός αλλαγής πολίτικης ,αναδεικνύοντας ότι η προοδευτική πολιτική βούληση,είναι αυτή που πρέπει και μπορεί να δίνει λύσεις στην κρίση» και τόνισε:

«Να ερωτηθεί ο κόσμος τι θέλει, ΠΑΣΟΚ η ”Ελιά”».

Ο κ. Καρχιμάκης σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως θα πρέπει να «στηθούν κάλπες με ερωτήματα επί της ουσίας για την πολιτική και τον προσανατολισμό» του κόμματος και προσέθεσε πως «όσοι θέλουν να συμβάλουν στην πορεία ας έλθουν να συμπαραταχθούν με κεντρικό και χωρίς ηγεμονισμούς, πυλώνα το ΠΑΣΟΚ».

Ταυτόχρονα επανέλαβε πως το κεντρικό ζήτημα δεν είναι «οι διοικητικές συγκολλήσεις κορυφής, άλλα η αλλαγή πολίτικης, που πολλοί μιλούν αυτή την περίοδο,με περιεχόμενο και με σαφήνεια».

«Να ξεκαθαρίσουμε τελικά ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρχιμάκης και συνέχισε λέγοντας πως «δεν πάει άλλο με την συμπόρευση με την δεξιά».

«Κεντροαριστερά και με ολίγη δόση δεξιάς δεν γίνεται» επεσήμανε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Προοδευτική κεντροαριστερά χωρίς μέτωπα ουσίας και διαφορετικότητας ,απέναντι στην δεξιά δεν γίνεται».

Σχετικά με το επερχόμενο συνέδριο ο κ. Καρχιμάκης ζήτησε «ανοιχτές και δεσμευτικές τοποθετήσεις για το πως θα πάμε μέχρι εκεί» και ζήτησε τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού συνεδρίου «μαζικού, αντιπροσωπευτικού με πολύ χρόνο για διάλογο και δεσμεύσεις»

Στρέφοντας το βλέμμα του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρχιμάκης τόνισε πως στέλνονται αντιφατικά μηνύματα:

«Πρώτα σχεδιάζονται διάφορες πρωτοβουλίες, τις ρίχνουμε στην αγορά, εισπράττουμε αντιδράσεις και μετά τις αποσύρουμε. Και αυτό βαπτίζεται κοινωνική πολιτική».

«Αυτά δεν αποδίδουν» συνέχισε ο κ. Καρχιμάκης γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε, «αίσθηση των ανθρώπων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποδέχεται πολιτικές κόντρα στις αρχές του και μετά να αντιδρά».

«Όταν εξαγγέλλουμε πολιτικές απασχόλησης και αναχαίτισης της ανεργίας, δεν απολύουμε» είπε και διερωτήθηκε:

«Λέμε ότι επιβάλλαμε μέτρα στήριξης για απολυμένους του δημοσίου τομέα... τότε γιατί τους απολύσαμε;»

Όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, ο Μιχάλης Καρχιμάκης σημείωσε πως υπάρχει η αντίληψη ότι «αυτές ξεκινούν συνήθως από τους αδύναμους ενώ τα καρχαριοειδή είναι εκτός μεταρρυθμίσεων ή εντός ευνοϊκών αποφάσεων».

«Άδικοι, άλλα αντιληπτοί συμβολισμοί», κατέληξε.