Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ άναψε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης που συνεδρίασε σήμερα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε την εκπλήρωση των  προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά, ωστόσο υπογράμμισε τη δέσμευση  της κυβέρνησης για ολοκλήρωση και των επόμενων όρων μέχρι τις αρχές Αυγούστου

Όπως επεσήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, ο ξεκαθάρισε ότι η 5η και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει επισήμως όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μειώσεων φόρων από πλευράς χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως αυτό είναι δυνατό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι χώρες αυτές «μπορούν να μεταφέρουν το βάρος της φορολογίας από την εργασία σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ή να προβούν σε μείωση κρατικών δαπανών».

Για το ίδιο θέμα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο φόρος επί της εργασίας μειώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα κατά 5%, παρ' όλα αυτά παραμένει πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως υπάρχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν, ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει ενιαία συνταγή».

Λίγο αργότερα και το EFSF ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: 

«Με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, η Ελλάδα συνεχίζει να θέτει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση της οικονομίας».

Σημειώνεται, ότι προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους».

Ταυτόχρονα το συμβούλιο ενέκρινε την επόμενη δόση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο.