Δική της πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» θα καταθέσει η ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε και επίσημα ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, με την Αγίου Κωνσταντίνου να ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολές προς ΣΥΡΙΖΑ και προς ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι», Οικολόγους και ανεξάρτητους βουλευτές.

Ο κ. Κουβέλης παρουσίασε τις αποφάσεις της εξάωρης κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, για τη στάση του κόμματος στο θέμα για τη «μικρή ΔΕΗ», καθώς και τις πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά.

Για τη ΔΕΗ αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η ΔΗΜΑΡ να καταθέσει δική της πρόταση για δημοψήφισμα, ενώ τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν προσμετρά τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις των κομμάτων θα είναι διαφορετικές ως προς το ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί και στην εισαγωγική έκθεση, και θα αναζητηθεί απ' αυτές ο ελάχιστος κοινός τόπος.

Ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να μην υπογράψουν την πρόταση του κόμματος οι βουλευτές που διαφώνησαν στο να στηρίξουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για δημοψήφισμα (μεταξύ των οποίων οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός), λεγοντας ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, αλλά πρωτίστως σέβεται τη συλλογικότητα του κόμματος.

«Η στάση τους θα κριθεί από τους πολίτες κι απ' όλους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» έχει την αυτοτέλειά του και δεν σχετίζεται με οποιεσδήποτε πλειοψηφίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή οτιδήποτε άλλο, ενώ τάχθηκε δε υπέρ της σύγκλισης της Ολομέλειας της Βουλής όταν κατατεθούν οι προτάσεις, γιατί «αυτό επιβάλλει η κοινοβουλευτική τάξη».

Επιστολές σε Κεντροαριστερά και ΣΥΡΙΖΑ

Ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποστείλει μέχρι αύριο το μεσημέρι δυο επιστολές.

Η πρώτη επιστολή θα απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθεί η δυνατότητα διατύπωσης προοδευτικής, κυβερνητικής πρότασης, με συγκεκριμένα προγραμματικά στοιχεία, και με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοαποκλείεται από τις διεργασίες για την Κεντροαριστερά.

Η άλλη θα απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, το «Ποτάμι», ανεξάρτητους βουλευτές και τους Οικολόγους, για άμεση έναρξη διαλόγου για την συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου, και θα συνοδεύεται από έντεκα σημεία για προγραμματική συμφωνία.

Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι δεν αναζητεί με την πρωτοβουλία αυτή προσχώρηση του ενός κόμματος στο άλλο, ενώ σε ερώτηση για το εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων, είπε ότι προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή έχει να σταλούν οι επιστολές, και όλα τ' άλλα έχουν σχέση με την πορεία του διαλόγου.

Στελέχη της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ αυτή η προγραμματική συμφωνία, εφόσον προκύψει, δεν απευθύνεται στη ΝΔ, αλλά έχει ως στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης Κεντροαριστεράς-Αριστεράς.