Την έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ έδωσε το Eurogroup, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την Τετάρτη.

Ωστόσο τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα επόμενα έξι προαπαιτούμενα ώστε στις αρχές Αυγούστου να δοθεί το «πράσινο» φως για την επόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος του Eurogroup επεσήμαναν πως απώτερος είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου να αρχίσει τότε και επίσημα η συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο είδος βοήθειας προς την Ελλάδα, σημείωναν ωστόσο πως για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας

Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μειώσεων φόρων από πλευράς χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να τονίζει πως αυτό είναι δυνατό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι χώρες αυτές «μπορούν να μεταφέρουν το βάρος της φορολογίας από την εργασία σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ή να προβούν σε μείωση κρατικών δαπανών».

Για το ίδιο θέμα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο φόρος επί της εργασίας μειώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα κατά 5%, παρ' όλα αυτά παραμένει πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ.

Εξάλλου, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφανή διαδικασία επιλογής της νέας γενικής γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.