Γράφει ο Πάνος Σιδέρης

Το τέταρτο δημοσιογραφικό ελληνογερμανικό workshop από το πολιτικό Ίδρυμα Konrad Adenauer (που απηχεί τις θέσεις του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ) ξεκινά στις 20 Ιουλίου, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για τη συνέχεια του εγχειρήματος που ξεκίνησε το πολιτικό ίδρυμα των χριστιανοδημοκρατών στην Ελλάδα για να φέρει πιο κοντά έλληνες με γερμανούς δημοσιογράφους.

Η συνολικότερη πρωτοβουλία είναι της κυβέρνησης Μέρκελ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αντιγερμανισμού που ενισχύθηκε στη χώρα μας. Σύμφωνα με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, στην αρχή των μνημονίων, όχι μόνο το δεξιό ίδρυμα Konrad Adenauer, αλλά και τα πολιτικά ιδρύματα των σοσιαλδημοκρατών και της αριστεράς ακόμα, ενισχύθηκαν με χρηματικά κονδύλια προκειμένου να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα.

Το πρώτο ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό εργαστήρι στο οποίο συμμετείχαν νέοι έλληνες δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ (τους οποίους έφεραν σε επαφή με γερμανούς δημοσιογράφους για να δουλέψουν μαζί πάνω σε θέματα ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος) ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια με βασικούς εκπαιδευτές/ομιλητές - «trainern» όπως αναφέρονταν στο πρόγραμμα- μεταξύ άλλων τον πρώην γερμανό πρέσβη Wolfgang Dold και το μέλος της Task Force Jens Bastian.

Η πρόσκληση συμμετοχής ελλήνων δημοσιογράφων μέχρι 33 ετών είχε δημοσιευθεί τότε στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου. Όπως ανέφεραν τότε, σκοπός ήταν η εστίαση «στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις» και η « επικοινωνία οκτώ νέων δημοσιογράφων από την Ελλάδα με οκτώ ομολόγους τους από τη Γερμανία” για να συνεργαστούν πάνω σε διάφορα θέματα. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος γινόταν καθαρό ότι οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε «να κάνουν σχετική αίτηση περιγράφοντας τα κίνητρά τους, για ποιο λόγο ενδιαφέρονται για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, και ποια θα είναι η συγκεκριμένη συνεισφορά τους».

Οι συμμετέχοντες έμεναν στο Divani Caravel, όπου έλαβαν χώρα και τα σεμινάρια και οι ομιλίες, με το ίδρυμα Αντενάουερ να καλύπτει όλα τα έξοδα.

Αυτή τη φορά, όπως αναφέρει το παράρτημα του Αντενάουερ στην Αθήνα «το Ίδρυμα Konrad Adenauer στην Ελλάδα προσκαλεί Έλληνες και Γερμανούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, την Πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να επικεντρώσουν την έρευνα τους σε θέματα επικαιρότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που έχει να αντιμετωπίζει η Ένωση εν έτει 2014».