Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και σε β' ανάγνωση, με τη συζύτηση να ξεκινά αύριο το απόγευμα στο Α' Θερινό Τμήμα.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εκπληκτικά επιθετική ρητορική, με βαθύτατα εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά» και προσέθεσε:

«Κραυγές, συνθήματα, δημαγωγίες και λαϊκισμοί υπάρχουν μόνο στην ανυπαρξία επιχειρημάτων και στην αδυναμία τεκμηρίωσης τους».

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως οι μονάδες που μπήκαν στη «μικρή ΔΕΗ» δεν περιλαμβάνουν νησιά, και προσέθεσε ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση θα πάνε στο ταμείο της επιχείρησης και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ.

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοσχέδιο και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιστράτευση λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα το ακυρώσει:

«Έχουμε μια μνημονική τροϊκανή δικτατορία την οποία υπηρετεί μια παραδομένη κυβέρνηση. Αυτό το νομοσχέδιο εμείς δεν το αναγνωρίζουμε, θα το ακυρώσουμε».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προστατεύει συνδικαλιστικά πελατειακά συμφέροντα του», και υποστήριξε αναφερόμενος στις υπογραφές για το δημοψήφισμα ότι είναι «πρόβα τζενεράλε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, βάζοντας την χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να συμμετέχει ουσιαστικά και με επιχειρήματα σε ένα διάλογο ουσίας αλλά αρκείται στο να παραχαράσσει την αλήθεια.

Με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, τόσο η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή όσο και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Νίκη Φούντα επανέφερε το αίτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, να καταθέσει στην Επιτροπή τόσο τον πίνακα με τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ όσο και της βελτιωτικές αλλαγές.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι απέναντι στον δίκαιο αγώνα τον εργαζομένων, εφαρμόζει τη συνηθισμένη πρακτική της, του αυταρχισμού και της επιστράτευσης, καταργώντας έτσι όλο το πλαίσιο των δημοκρατικών ελευθεριών τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος, τόνισε ότι είναι σκόπιμο να κατατεθεί ο συνολικός σχεδιασμός της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια αλλά και να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση ότι τα χρήματα από την διαγωνιστική διαδικασία, θα πάνε για επενδυτικά προγράμματα της επιχείρησης.