current views are: 1

7 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση21:57

Κόντρες στη Βουλή για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Σε κλίμα έντασης και διαφωνιών διεξήχθη η πρώτη ημέρα της συζήτησης στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου για τις φυλακές υψίστης Ασφαλείας.

Δημοσίευση 21:57’
αρθρο-newpost

Σε κλίμα έντασης και διαφωνιών διεξήχθη η πρώτη ημέρα της συζήτησης στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου για τις φυλακές υψίστης Ασφαλείας.

Σε κλίμα έντασης και διαφωνιών διεξήχθη η πρώτη ημέρα της συζήτησης στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υπερασπίστηκε το νομοθέτημα, φέρνοντας ως παράδειγμα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν πρόσφατα σε φυλακές της χώρας.

Εξήγησε ότι τα καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου δεν είναι ένας καινούργιος θεσμός που τώρα για πρώτη φορά θεσμοθετείται, απλώς, με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των φυλακών αυτών.

Ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως «οι πραγματικά επικίνδυνοι κρατούμενοι, χωρίς να υποστούν περιστολές των δικαιωμάτων τους, όπως προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα κρατούνται με δικαστικές εγγυήσεις και με έναν πιο ασφαλή τρόπο για τον πολίτη και την κοινωνία».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε πως «η κυβέρνηση ότι δεν έχει η κυβέρνηση κανένα πραγματικό επιχείρημα που να αιτιολογεί όλη αυτή τη μεγάλη ανατροπή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όλων των διεθνών συμβάσεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου το οποίο επικαλείται».

«Όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών τα οποία οφείλουμε να προασπίζουμε ταυτόχρονα πρέπει να προασπίζουμε και το μεγαλύτερο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή του ανυποψίαστου απλού Έλληνα πολίτη, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, κινδυνεύει στα καλά καθούμενα από ενέργειες εγκληματιών», επισήμανε από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος.

Από την πλευρά του ο Τέρενς Κουίκ τόνισε πως οι ΑΝΕΛ συμφωνούν με τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφάλειας για τους επικίνδυνους κακοποιούς, αφού «είναι ένα μέτρο προστασίας της κοινωνίας, αλλά και των υπολοίπων κρατουμένων».

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη το πνεύμα του νομοσχεδίου »δεν εκπληρώνει τους σκοπούς του σωφρονισμού ούτε τη λειτουργία της ποινής, αλλά είναι απλά αυταρχικό και ταπεινωτικό και στερεί ουσιαστικά δικαιώματα από τους κρατούμενους».

Για φωτογραφικό νομοσχέδιο που έχει στόχο να πλήξει την πολιτική δράση του κόμματός του, έκανε λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ιωάννης Γκιόκας επεσήμανε πως η δημιουργία του συγκεκριμένου τύπου φυλακών θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, προσθέτοντας ότι θα είναι επικίνδυνες φυλακές «δεν θα είναι ασφαλείς, σε αντίθεση με την ονομασία και τον τίτλο τους ως φυλακές υψίστης ασφαλείας»

«Καμία αντίρρηση στο να ψάξουμε να βρούμε λύσεις που να μην καταπατώνται τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Αλλά, το να θεωρούμε ότι οποιαδήποτε λήψη ενός αυστηρότερου μέτρου,, αυτό και μόνο να μετατρέπει τις φυλακές και τα κελιά σε λευκά και σε Γκουαντάναμο, δεν είναι σωστό», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης.


σχετικα αρθρα