Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Κεραυνό αποτέλεσε για το Πρωθυπουργικό Επιτελείο η χθεσινή συζήτηση του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη περί της δυνατότητας να αθροιστούν οι υπογραφές στις τέσσερις (!) διαφορετικές προτάσεις που θα καταθέσει η αντιπολίτευση για τη «μικρή ΔΕΗ» και η παρότρυνσή του αυτές να συζητηθούν το ταχύτερο δυνατό, ακόμη και εντός του σαββατοκύριακου.

Στο άκουσμα της είδησης από τη Βουλή, το Πρωθυπουργικό επιτελείο «πάγωσε» ενώ οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Άλλωστε, οι δύο πλευρές φέρεται ότι είχαν συμφωνήσει να τηρήσουν το «γράμμα» του Συντάγματος και του Κανονισμού, που προβλέπει ρητώς την ύπαρξη 120 υπογραφών κάτω από μία, ενιαία πρόταση για δημοψήφισμα. Στόχος ήταν η πρόταση να εκπέσει τυπικά και η συζήτηση να μην διεξαχθεί ποτέ.

Ο κ. Μεϊμαράκης με την πρότασή του άλλαξε τις ισορροπίες καθώς ουσιαστικά υιοθέτησε την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν να αθροιστούν, όπως συνέβη το 2009 με την πρόταση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ για την Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η διαφωνία δεν είναι περί του τυπικού της συνταγματικής πρόβλεψης. Η διαφωνία μεταξύ Μαξίμου και του Προέδρου της Βουλής βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης. Πέραν του γεγονότος ότι ως Πρόεδρος ο κ. Μεϊμαράκης οφείλει να έχει διακριτό ρόλο, συνομιλητές του άφηναν χθες να διαφανεί ότι ο ίδιος είναι υπέρ της πολιτικής και όχι διαχειριστικής αντιμετώπισης των όποιων ζητημάτων θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η μέσω «τεχνικών θεμάτων» άρνηση της πρόκλησης του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται αρνητικά από τον έμπειρο πολιτικό, ο οποίος φέρεται να εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κρύβεται πίσω από τη διαδικασία αλλά να «τελειώσει» άμεσα με το ζήτημα. Άλλωστε, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που, όπως ανέδειξε χθες το Newpost, δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να χρειαστεί το... δεκανίκι της Χρυσής Αυγής προκειμένου να επιτύχει το άθροισμα των 120 υπογραφών που απαιτούνται για την εισαγωγή του θέματος του δημοψηφίσματος προς συζήτηση. Επιπλέον, πρόκειται για μία μάχη που δεν χάνεται για την κυβέρνηση καθώς είναι αδύνατο να βρεθούν οι 180 που θα οδηγούσαν το νόμο για τη ΔΕΗ στο... ψυγείο και το θέμα στο λαό.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση δεν θέλει να αποτυπωθεί ως άθροισμα αυτή η ετερόκλητη συμμαχία της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και από κοντά η Χρυσή Αυγή, καθώς για εκείνη το ζητούμενο δεν είναι οι 180 του δημοψηφίσματος αλλά, σε αυτή τη φάση, να μην καταγραφούν οι 121 που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την Προεδρική εκλογή.

Σε αυτή την επιδίωξη της κυβέρνησης, η πρωτοβουλία Μεϊμαράκη (ο οποίος ναι μεν μίλησε off the record αλλά, προφανώς, γνωρίζοντας ότι θα του αποδοθούν όσα είπε) ήταν ένα ισχυρό πλήγμα.

Πλέον, το ζήτημα καθίσταται εξόχως τεχνικό και συνάμα απολύτως πολιτικό. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που θα παραλάβει τις τέσσερις διαφορετικές προτάσεις θα κληθεί να κρίνει αν αυτές είναι όμοιες και εάν, συνεπώς, οι υπογραφές θα πρέπει να αθροιστούν, σε συνδυασμό προφανώς και με τη δημόσια δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ αν αποδέχονται ή όχι το σύνολο που θα προκύψει με την καταμέτρηση και των ψήφων της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση αυτή θα κρίνει και το επόμενο επίπεδο του πολιτικού παιγνίου...