Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η... κατάρα της εσωστρέφειας στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος οδήγησε τελικώς σε έναν μεγάλο συμβιβασμό μεταξύ ηγεσίας και στελεχών σε σχέση με το θέμα του εξαγγελθέντος ήδη από την νύχτα των ευρωεκλογών, συνεδρίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα μέλη του οργάνου ήταν απρόθυμα να συναινέσουν σε μία "φλου" κατάσταση σε ό,τι αφορά τον χρόνο και την μορφή του συνεδρίου αναθεώρησε στην δευτερολογία του την αρχική του πρόταση και συναίνεσε στο να διεξαχθεί τελικώς τον Οκτώβριο "Συνέδριο της Παράταξης".

Στην πρώτη του εισήγηση προσπάθησε να μην βάλει χρονοδιαγράμματα και ταμπέλες στο συνέδριο και τόνισε ότι το πότε θα γίνει θα εξαρτηθεί από τις "γενικές πολιτικές εξελίξεις" δίνοντας έμφαση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στις συνθήκες της διαπραγμάτευσης.

Όμως βρήκε αντιστάσεις από αρκετούς κορυφαίους όπως για παράδειγμα την Φώφη Γεννηματά που επέμεινε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξει στο πότε και τί είδους συνέδριο θα γίνει, αλλιώς στην Κεντρική Επιτροπή ο καθένας θα καταθέτει την δική του πρόταση και θα επιτείνεται η εικόνα της εσωστρέφειας. Επίσης, ο Θάνος Μωραΐτης διαπίστωσε ότι η Ελιά έκλεισε τον κύκλο της και ζήτησε άμεσα συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης, την ώρα που ο Μιχάλης Καρχιμάκης επέμενε ότι πρέπει να διεξαχθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Τον κ. Βενιζέλο υποστήριξε ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος και πρότεινε την συμβιβαστική λύση, να διενεργηθεί ένα συνέδριο της "Παράταξης", πρόταση που αποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος θέλησε να διευκολύνει τον αρχηγό και ζήτησε το συνέδριο να μεταταθεί για μετά την προεδρική εκλογή.

Την χθεσινή συνεδρίαση χρωμάτισε η επίθεση που εξαπέλυσε η Τόνια Αντωνίου κατά του Νίκου Ανδρουλάκη ζητώντας του να παραιτηθεί από την θέση του γραμματέα. "Δεν μπορείς να είσαι γραμματέας μερικής απασχόλησης" τού είπε αναφερόμενη στην παράλληλη ιδιότητα του ευρωβουλευτή και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Εκείνος δεν τής απάντησε αλλά αποχώρησε από την συνεδρίαση αμέσως μετά την παρέμβασή της.

Στην συνεδρίαση Κώστας Σκανδαλίδης και Φώφη Γεννηματά επέκριναν με δριμύτατα όσους αναλώνονται σε διασπαστικά μυστικά δείπνα και γεύματα αφήνοντας αιχμές τόσο για τους έξι "βενιζελικούς" όσο και για την ομάδα Μωραϊτη-Σαχινίδη που συναντάται με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Ο Θάνος Μωραίτης ζήτησε εξηγήσεις από τον Βαγγέλη Βενιζέλο για τα όσα είπε προσφάτως περί πέμπτης φάλαγγας εντός του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας πως ο ίδιος όσα έχει να πει τα λέει μπροστά του. "Δεν αναφερόμουν σε σένα" τον καθησύχασε ο κ. Βενιζέλος.

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για όσους υπονόμευσαν την παράταξη πριν από τις ευρωεκλογές και για όσους λειτουργούν με ύπουλο τρόπο. Για το θέμα της ηγεσίας επανέλαβε ότι η παράταξη τον έχει τιμήσει και της οφείλει, όμως ο ίδιος έχει συνείδηση του ιστορικού χρόνου και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για το καλό της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.

Το ενδιαφέρον μετατίθεται πλέον στην Κεντρική Επιτροπή όπου ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για συνέδριο της Παράταξης και αυτοοργάνωση της βάσης.