Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Τις ψήφους που μπορούν να συγκεντρώσουν με βάση την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ μετρούν και ξαναμετρούν στην Κουμουνδούρου. Όπως λένε οι ενδείξεις για την συγκέντρωση των 120 βουλευτών που θα συσταρευθούν γύρω από αυτή την πρόταση  είναι μαζί τους μένει  όμως να δουν  το αποτέλεσμα.

Φυσικά καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία αναμένεται να παίξει η αρμόδια επιτροπή  της Βουλής η οποία αφού εξετάσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν για αυτό το θέμα θα καταλήξει στο εάν έχουν κοινό περιεχόμενο και άρα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία  σε ψηφοφορία.

Οι πληροφορίες ωστόσο που έρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου και λένε ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο άρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόταση για να συγκληθεί η ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα της ΔΕΗ έχουν θορυβήσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου τότε μιλάμε για ένα νέο πραξικόπημα λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα . Άλλωστε  και μόνο  το γεγονός ότι  παίρνει θέση σε ένα θέμα το οποίο αφορά την Βουλή δείχνει ότι πλέον οι δυο κυβερνητικοί εταίροι έχουν παρεκτραπεί και δεν διστάζουν να λένε ότι ελέγχουν ακόμα και τις επιτροπές της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διαχωρίζοντας πάντως την θέση του  είπε πώς αν κατατεθούν όλες οι προτάσεις για δημοψήφισμα και οι αθροιστούν οι ψήφοι, τότε η Ολομέλεια πρέπει ν’ ανοίξει τώρα, και όχι τον Οκτώβριο.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τότε ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση του θα έχει επιτύχει ένα σημαντικό βήμα αφού θα έχει καταφέρει να ανοίξει την Βουλή προκειμένου να διεξαχθεί συζήτηση για το δημοψήφισμα και άρα για το θέμα της ΔΕΗ.

Η Κουμουνδούρου πάντως  βλέπει καταρχήν με ικανοποίηση το γεγονός ότι η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να  κινητοποιήσει  τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργώντας μια βάση συζήτησης καθώς και τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν μελλοντικά και άλλες πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε : « Εδώ έχουμε ένα σχέδιο το οποίο στοχεύει, με βάση μια δογματική εμμονή που λέει ιδιωτικοποίηση των πάντων, στο να παραδοθεί σε συγκεκριμένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, στο όνομα δήθεν μιας απελευθέρωσης η οποία όμως έχει εγγυηθεί προηγουμένως τις τιμές και τα κέρδη. Δεν μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις, αλλά στην πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, απ’ ότι φαίνεται σε χαμηλές τιμές, σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους «έξυπνους» επιχειρηματίες οι οποίοι θα κερδίσουν, οι οποίοι προικοδοτούνται με πελάτες έστω και στο  ξεκίνημα.

Απέναντι,  λοιπόν, σε αυτό το εθνικό, πολιτικό, οικονομικό έγκλημα, εμείς πήραμε την πρωτοβουλία και ζητήσαμε να φτιαχτεί ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Και φτιάχτηκε αυτό. Τοπικές δυνάμεις, βουλευτές από όλο το φάσμα των κομμάτων, η εκκλησία, άνθρωποι οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό το σχέδιο είναι καταστροφικό. Και αυτό, βέβαια, έχει και την κατάληξή του, που απ’ ότι φαίνεται επιτυγχάνεται, στο να συγκεντρωθούν 120 βουλευτές και να ζητήσουν να έρθει για συζήτηση το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα

Και δεν έχω καταλάβει γιατί η ελληνική κυβέρνηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος της ελληνικής κοινωνίας, που υποτίθεται ότι προωθεί αυτό το σχέδιο, για να έχουμε καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες, γιατί αρνείται στην ίδια την ελληνική κοινωνία να εκφραστεί επ’ αυτού, μέσω ενός δημοψηφίσματος. Αντίθετα, απαντάει με αυταρχισμό, με επιτάξεις, με επιστρατεύσεις. Αυτά όλα το 2011 ο κ. Σαμαράς, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγε ότι αποτελούν χουντικές μεθόδους».