Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Πρώτες, δεύτερες και…τρίτες σκέψεις για έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής σχετικά με το δημοψήφισμα έκοψε «μαχαίρι» η κυβέρνηση, έπειτα από τις διαρροές του Προεδρείου της Βουλής ότι οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να αθροιστούν και να υπάρξει συνεδρίαση ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Η Ολομέλεια θα συγκληθεί κανονικά την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις το Μέγαρο Μαξίμου, όταν έφτασαν οι πληροφορίες από τα όσα εξέφρασε χθες το απόγευμα ως προσωπική άποψη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε δηλώσει πως «θα μπορούσαν να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών εφόσον σε όλες τις προτάσεις υπάρχει κοινό αίτημα, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα το ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, γιατί να δώσει επιχειρήματα στην αντιπολίτευση να την κατηγορεί».

Αθροίζονται οι προτάσεις;

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι για να μπορούν οι προτάσεις και επομένως οι υπογραφές να αθροιστούν, θα πρέπει να έχουν πολλά κοινά στοιχεία και να είναι επί της ουσίας ταυτόσημες, δηλαδή να πρόκειται εν τέλει για μια πρόταση ενιαία.

Άλλωστε το «ομοειδές» των προτάσεων θα το κρίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που θα αποφανθεί αν η γενική θέση κάθε πρότασης που παρουσιάστηκε για να εκφράσει το «όχι στη μικρή ΔΕΗ», είναι στο ίδιο πλαίσιο με τις υπόλοιπες.

Τέσσερις διαφορετικές προτάσεις δεν μπορούν να αθροιστούν λένε στην κυβέρνηση, όταν για παράδειγμα το ΚΚΕ θα ζητά και την κατάργηση όλων των ενεργειακών νόμων από το 1995, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ. και η Χρυσή Αυγή δεν δίνουν τέτοιο βάθος στις δικά τους δημοψηφίσματα.

Παράλληλα, όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο Newpost.gr, «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα στοχεύει μακροπρόθεσμα για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου που θα αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο και ως crash test το θέμα της μικρής ΔΕΗ».

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παίξουμε το παιχνίδι της Κουμουνδούρου και να τους δώσουμε πάτημα για το επόμενο βήμα τους, που θα τορπιλίσει τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια για τελική έξοδο από την κρίση. Τέτοιες ορέξεις κομμένες», προσέθετε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.