current views are: 1

8 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση11:11

«Φρένο» στις αναβολές στον Στρατό βάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με ένα νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρείται να εξαφανιστούν τα «παραθυράκια» που έβρισκαν κάποιοι νέοι προκειμένου να μεταθέσουν χρονικά την κατάταξή τους και να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. 

Δημοσίευση 11:11’
αρθρο-newpost

Με ένα νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρείται να εξαφανιστούν τα «παραθυράκια» που έβρισκαν κάποιοι νέοι προκειμένου να μεταθέσουν χρονικά την κατάταξή τους και να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. 

Με ένα νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρείται να εξαφανιστούν τα «παραθυράκια» που έβρισκαν κάποιοι νέοι προκειμένου να μεταθέσουν χρονικά την κατάταξή τους και να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
 
«Κουρεύονται» κάποιες αναβολές, σταματούν οι ουσιαστικά αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ορίζονται οι πλέον ειδικοί που θα αποφασίζουν για τον κατάλληλο χρόνο να παρουσιαστούν οι νέοι στο Στρατό.
 
Συγκεκριμένα:
Μειώνεται κατά δύο έτη το όριο ηλικίας χορήγησης αναβολής σε σπουδαστές Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ) , τα οποία συνεργάζονται με ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και όχι μόνο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ο νέος θα πρέπει να παρουσιαστεί για τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις μόλις γίνει 26 ετών. Το μέτρο αυτό αναμένεται να κάνει πιο αποδοτικές τις ΕΣΣΟ. 

•    Μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» οι αναβολές που θα δίδονται για  κοινωνικούς λόγους. Θα κρατούνται σε ειδικό αρχείο οι αιτήσεις για αναβολές που δίδονταν λόγω ειδικών συνθηκών και θα ελέγχονται σε τακτικές επιθεωρήσεις ή σε έκτακτες από τη Διεύθυνση Στρατολογικού – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων του ΓΕΕΘΑ. Θα διαπιστώνεται έτσι και αν κάποιος παίρνει συνεχώς αναβολές για κοινωνικού λόγους.

•    Δίδεται στην οικογένεια η δυνατότητα να αποφασίσει πιο από τα δύο αδέρφια θα υπηρετήσει πρώτο στο Στρατό. Μέχρι τώρα κατατάσσονταν ο μεγαλύτερος και ακολουθούσε ο μικρότερος. Τώρα μπορεί να γίνει το αντίστροφο, λόγω σποδών ή άλλων παραμέτρων.

•    Τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια δεν θα έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν τους κατατασσόμενους ως ακαταλλήλους για στράτευση. Την απόφαση αυτή θα την παίρνουν αποκλειστικά και μόνο οι Επιτροπές Απαλλαγών, οι οποίες στελεχώνονται με ειδικούς ιατρούς. Η   συγκρότηση των Ειδικών Στρατολογικών Συμβουλίων που είναι αρμόδια για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των  εφέδρων θα λειτουργεί στην έδρα της Επιστρατεύουσας Αρχής και όχι σε κάθε μονάδα κατάταξης. 

•    Οι υγειονομικές επιτροπές και τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία κατάταξης του στρατεύσιμου θα αποφασίζουν ποιοι είναι  κατηγορίας Ι1, Ι2, Ι3 και Ι4. Έτσι δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι στρατεύσιμοι επικαλούμενοι προβλήματα υγείας να αποφεύγουν συστηματικά την στράτευση, ζητώντας κατά καταχρηστικό τρόπο την παραπομπή τους εκ νέου σε υγειονομική επιτροπή.

Οι ανυπότακτοι θα μπορούν να διακόπτουν την ανυποταξία τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή και όχι μόνο στις Στρατολογικές Υπηρεσίες και στις Στρατιωτικές Δικαστικές Αρχές, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. 

• Οι ομογενείς που προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Αλβανία και την Τουρκία θα απολαμβάνουν τα των ευεργετήματα της αναβολής, της μειωμένης θητείας και της απαλλαγής κατά περίπτωση, μόνο εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα.
• Δίδεται «συγχωροχάρτι» στους ανυπότακτους.  Οι ανυπότακτοι που συμπληρώνουν το τριακοστό πέμπτο  έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι 1/1/2016. Με αυτό επιχειρείται η ίση αντιμετώπιση των ανυπότακτων ανεξαρτήτως ηλικίας και να δοθούν τα κίνητρα  σε ανυπότακτους «μεγάλης ηλικίας» να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Διατηρείται πλήρως , στην κατηγορία αυτή,  η δυνατότητα υπηρεσίας θητείας, μικρού χρονικού διαστήματος και εξαγοράς του υπολοίπου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.
• Οι ανυπότακτοι που συμπληρώνουν το τριακοστό πέμπτο  έτος της ηλικίας τους και αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης δεν θα  εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και δεν θα εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους. Η διάταξη αυτή προωθείται σε συνέχεια της προαναφερόμενης, ώστε να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των ανυπότακτων όλων των κατηγοριών. 
 
Γ.Κοκ.

σχετικα αρθρα